Miro Lazović se oglasio i bez imalo ustezanja “dao na znanje”: “Ako ne proslavljate Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine barem ćutite, nemojte vrijeđati”

Na današnji dan 1992. godine održan je referendum na kojem su građani Bosne i Hercegovine glasali za nezavisnost. Uslijedili su i gorki događaji koji su donijeli dosta boli. Sa režiserkom Nejrom Latić-Hulusić i bivšim predsjednikom Skupštine Republike BiH razgovarali su na televiziji N1 o tome da li je 1. mart 1992. godine jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, kako su referendum doživjeli oni koji su glasali, a kako oni koji nisu ni bili punoljetni.

Lazović je kazao da svakog 1. marta ima posebne emocije.

“To me podsjeća na neko burno i teško vrijeme, kada se u vrtlogu raspada bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina našla u centru tog vrtloga i kada smo morali na Skupštini Republike Bosne i Hercegovine pronaći one projekte i mehanizme koji bi sačuvali državu BiH. To smo učinili 25. januara 1992. godine na toj burnoj sjednici kada smo izglasali to referendumsko pitanje”, kazao je.

Dodaje da je i pomalo sjetan.

“Prošli smo svašta, država BiH je stradala, Bosanci i Hercegovci su također stradali. Danas ovo nije država iz referendumskog pitanja i zbog toga sam pomalo tužan što 30 godina nakon toga nismo uspjeli izgraditi BiH ravnopravnih građana i svih njenih naroda na cijelom njenom prostoru. Duboko smo podijeljeno i društvo i država”, kazao je.

Latić-Hulusić je kazala i ona dijeli sjetu u vezi BiH.

“Ja sam očekivala da će to malo drugačije izgledati”, kazala je.

Dodaje da je imala 7 godina kada je počeo rat.

“Ja se sjećam ovog referenduma. Nisam razumjela o čemu se radi. Nakon toga ostalo mi je u sjećanje na međunarodne posjete u Sarajevu tokom rata i da će sutra biti mir. Međutim to nije bilo tako”, kazala je.

Lazović je poslao poruku onima koji negiraju Dan nezavisnosti, kazavši da sa tim negiraju i Dejtonski mirovni sporazum.

“Ako ne proslavljate Dan nezavisnosti barem ćutite, nemojte vrijeđati”, istakao je.

Pogledajte njihovo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.