Miro Lazović se oglasio o okupljanju Bošnjaka u Sarajevu: “Smiju li Nikšić i Forto opomenuti Konakovića?”

“Osjećaju li potrebu Nermin Nikšić i Edin Forto, ako već nisu pozvani, došapnuti svom koalicionom partneru Dini Konakoviću da nije politički pametno, u ovim prelomnim vremenima za našu državu, organizirati etničko okupljanje Bošnjaka u Sarajevu.”

Stav je ovo Mire Lazovića, predsjednika Skupštine R BiH i člana ratnog Predsjedništva naše zemlje.

“Osjećaju li potrebu Nikšić i Forto skrenuti pažnju Konakoviću”, nastavio je Lazović, “da je okupljanje Bošnjačkog sabora, alibi za Vučićevo Dodikovo svesrpsko majsko okupljanje i tjeranje vode na mlin ‘SRPSKOG SVETA’.

“Smiju li, Nikšić i Forto, opomenuti Konakovića da Bošnjačkim saborom TROJCI ovjerava pečat bošnjačke reprezentacije, a multietničke partije SDP i NS svodi na poželjne ikebane dominantnih etničkih podjela.

Osjećaju li potrebu, Nikšić i Forto, upozoriti Konakovića da je nakon otvaranja pregovora BiH sa EU, našem društvu potrebna afirmacija građanske svijesti, a ne daljnje učvršćivanje etničkih podjela”, poručio je on.

Mogu li, upitao je Lazović, “Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića na riječi američkog diplomate Jamesa O'Briena izgovorene studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu da je isteklo vrijeme etničkih politika”, pa zaključio:

“I na kraju, osjećaju li potrebu Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića da je umjesto improvizovane organizacije Bošnjačkog sabora, našoj državi potrebna ozbiljna organizacija Bosansko-Hercegovačkog sabora.”

Podsjetimo, predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, okupili su se u petak, 12. aprila u Sarajevu.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, ranije je izjavio da će se razgovarati o evropskim integracijama, te da će biti predloženo da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka.

“Ovo više niko ne može zaustaviti, ovo okupljanje je počelo, ono ima poruke mira, poruke suživota, poruke ustavno utemeljenih ciljeva koji ne zadiru ni u čiji teritorijalni integritet suverenitet i ne narušavaju odnose. Skup poručuje da ono što Bošnjaci dugo čekaju je jedinstvo koje mora biti na malo višem nivou”, kazao je Konaković.

Skup je počeo simboličnom šetnjom u podne u centru Sarajeva.

Uoči ovog okupljanja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u saopštenju za javnost 9. aprila naveo kako BiH i druge države iz regiona trebaju graditi “dobre međudržavne, a ne parcijalne međuetničke odnose”, kritikujući, osim okupljanja Bošnjaka i “Vaskršnji sabor” Srbije i bh. entiteta RS, koji je najavljen za 5. i 6. maj.

“Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti.

Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod”, saopštio je Bećirović 9. aprila.

Nakon ove izjave, Konaković je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao da okupljanje Bošnjaka regiona nije njegova ideja, ” već da su to predložili Bošnjaci koji BiH smatraju svojom maticom i koji od Sarajeva očekuju da ih zajedno okupi, iako se politikom bave u drugim zemljama regiona”.

VEZANI TEKST: Potpredsjednik RS Ćamil Duraković u Sarajevu: Poražavajuće je govoriti o jedinstvu Bošnjaka kada imamo više kandidata u Srebrenici

Protivljenje skupu iskazao je i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.