Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS: “Za nas je neprihvatljivo da se Ustav BiH mijenja”

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović očekuje da institucije RS “istraju i dovedu do obustavljanja daljeg narušavanja nadležnosti RS, ali i da vrate one koje su u međuvremenu oduzete.

– RS se sistematski suprotstavlja otimanju svojih nadležnosti, tražeći poštovanje Dejtonskog sporazuma i da se obustavi dalje narušavanje Ustava BiH i zakona.

Dakle, put izlaska iz aktuelnog ćorskokaka jeste vratiti se izvornom Dejtonu, odnosno držati se strogo Ustava BiH, prava i pravde – rekao je Srni Kuzmanović povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom obustavljen rat u BiH.

– Aneks četiri ili Ustav BiH je kompromisni akt, jedino i moguć za BiH. Sporazum funkcioniše uz ogromne teškoće koje pričinjavaju predstavnici međunarodne zajednice, posebno visoki predstavnici i OHR.

Zapravo, od početka je počela destruktivna djelatnost sarajevskog političkog establišmenta i dijela međunarodne zajednice da se Ustav BiH ne primjenjuje, već mijenja, što je za RS neprihvatljivo – rekao je Kuzmanović.

Rekao je i da ne bi bilo sporno da se Ustav mijenja prema propisanoj proceduri uz saglasnost svih konstitutivnih naroda, ali i dodao da “visoki predstavnici ne poštuju procedure”.

– Neustavnim i nelegalnim aktima se devalvira Ustav RS, a djelimično i Ustav BiH, kao i brojni zakoni. Takvo preuzimanje uloge zakonodavca je nedopustivo – kazao je Kuzmanović.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.