Predsjednik HDZ-a 1990, Cvitanović o 9. januaru: Za razliku od nekih u hrvatskoj politici, nikad neću prihvatiti neke stvari

Predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu BiH Ilija Cvitanović komentirao je današnje obilježavanje neustavnog “dana RS-a”. U manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS danas se obilježava neustavni 9. januar – tzv. dan RS. Uprkos presudama Ustavnog suda BiH koji ga je proglasio neustavnim, vlast u entitetu RS ovaj datum obilježava i slavi kao i prethodnih godina.

Ovaj dan koji veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

“Nestanak, progon, ubistvo i zločini nad Hrvatima u Republici Srpskoj ni ja ni stranka čiji sam predsjednik nikada neće biti nešto što ćemo, poput, nažalost, nekih drugih u hrvatskoj politici, smatrati završenim činom.

Činjenica je da oni koji su prognani već desetljećima žive diljem Hrvatske i ostatka svijeta, ali obitelji ubijenih i nestalih zaslužuju zadovoljštinu u tom smislu da se svi zločinci istjeraju pred lice pravde. Moja stranka i ja ćemo uvijek ustrajati na tim principima i na mogućnosti povratka onih koji to žele”, kazao je Cvitanović.

Dodao je da RS i BiH moraju raditi puno na povratku prognanih s područja RS-a.

“Institucije države i entiteta Republika Srpska moraju to omogućiti kako god znaju.

Ako im nije jasno kako to napraviti, neka pogledaju malo što su hrvatske vlade, od Tuđmanove, do Plenkovićeve, napravile za povratak i reintegraciju Srba u Hrvatskoj.

Ono što RS može i treba napraviti je minimalno to.

Također je žalosno da se u javnosti u Hrvatskoj današnjim danom pomalo baci u sjenu stravičan zločin koji je Armija RBiH napravila nad hrvatskim vojnicima i civilima u Buhinim kućama pored Viteza.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović p(r)ozvao Christiana Schmidta: “Očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od strane Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”

Nijedna hrvatska žrtva, u kojem god dijelu BiH da je stradala, ne smije biti zaboravljena”, kazao je Cvitanović za portal Dijalog.hr.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.