Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se javnosti: “Nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se javnosti. Forto je izrazio žaljenje što je blokiranje demokratskih procesa postalo potpuno normalna pojava u Bosni i Hercegovini.

“Tužan sam jer očigledno nismo u mogućnosti da sami donesemo odluke i da gledamo u visoke predstavnike koji su tu od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Došao je čovjek da nas otkoči kad smo zakočeni, da gradi institucije koje ne možemo sami izgraditi”, kazao je Forto.

Podsjetio je da na federalnom nivou pet godina imamo nelegitimnu vladu, odnosno vladu u tehničkom mandatu te dodao: “To ne postoji.

Ne postoji tehnička vlada i imamo sad pokušaj da ostane još četiri.”

Naglasio je da su stranke okupljene u koaliciju pokazale i dokazale unatoč razlikama da mogu sjesti i dogovoriti se te pokazati kvalitet prema građanima.

“Unaprijediti život građana kroz mjere za porodilje, za porodice s malom djecom, za škole, za infrastrukturne projekte.

Formirali smo koaliciju kao u svakom demokratskom društvu koja ima natpolovičan broj ruku u Predstavničkom domu i jednostavno moramo krenuti raditi i isporučiti kvalitet koji smo obećali.

Na kraju ćete svi ocijeniti kako smo radili, ali nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića”, zaključio je Forto.

Oglasili su se i iz Naše stranke kratkim saopštenjem nakon jučerašnje odluke Christiana Schmidta.

“Odluka visokog predstavnika o formiranju Vlade FBiH, nakon što je taj proces već šest godina blokiran, je dobro došla za građanke i građane da dobiju vlast i da se procesi koji mogu dovesti do povećanja kvalitete života pokrenu s mrtve tačke”, naveli su.

Dodaju da je dobro što se u odluci predviđa mogućnost prijevremenih izbora kojima će biti onemogućena bilo čija uzurpacija vlasti i blokade.

“Odluku OHR-a ćemo poštovati na šta pozivamo i sve ostale političke stranke. To smo dužni prema ustavnim i zakonskim propisima, ali i prema nalozima političke etike jer, činjenica je, nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi.

Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, naveli su iz Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.