Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević nakon sastanka u OHR-u: “Ne bih volio da budem dio vlade koja je nametnuta”

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević danas je u Sarajevu imao sastanak sa pravnim timom OHR-a, a tema je bila formiranje Vlade FBiH.

Po okončanom sastanku, Ogrešević se kratko obratio medijima i prezentirao o čemu je to bilo riječi na sastanku u sjedištu OHR-a.

Rekao je da je prezentovao svoje poglede na trenutni proces i ustavnu krizu kakva vlada u FBiH.

“Naravno, od ranije je poznato da je pitanje Ustava i izmjena Ustava za nas ključna i zato smo prije nekoliko mjeseci istaknuli da nismo za kratkoročna rješenja i mislimo da se moramo voditi time kako će se izmjene oslikati na budući period”, rekao je Ogrešević.

Podsjetio je da je pokrenuta procedura kroz Parlament FBiH što je potom upućena na Ustavnu komisiju, a današnjim sastankom su počeli sastanci sa predstavnicima stranaka koje participiraju u Vladi FBiH.

Naglasio je da je danas, predstavnicima OHR-a, prezentovao stavove NES-a i SBiH-a – prenosi Klix.ba.

Na pitanje kada očekuje da Christian Schmidt nametne odluku, Ogrešević odgovara:

“Ja ne mogu procijenjivati šta možemo očekivati, naročito kada su u pitanju stavovi OHR-a. Ono što znam jeste da smo se osjetili odgovornim da damo svoje mišljenje i doprinos i to je ono što nas je vodilo u ovom procesu”, riječi su Ogreševića.

“Vidjet ćemo u narednim danima, kada se završe sastanci sa predstavnicima stranaka, vidjet ćemo postupanje Ustavne komisije. Na kraju krajeva, neka svako iznese svoj stav”, kaže on.

Vezano za jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića i Refika Lende te njihovih prijedloga o koncetracionoj vladi, Ogrešević kaže da je mišljenja da treba završiti ovaj proces koji je započet, a o alternativama kasnije razmišljati.

“Pitanje Ustava nije pitanje da li smo mi na strani SDA, SDP-a ili HDZ-a, već se radi o uređenju naših života. Prema tome, vodili smo se time, a ne dimenzijom koja se često stavlja u prvi plan.

Ne bih volio da budem dio vlade koja je nametnuta, odnosno kratkoročnim rješenjem. Ako se to desi, onda ćemo se prema tome odrediti”, zaključuje on.

Podsjećamo, u zgradi Parlamenta BiH danas se paralelno održava i sastanak stranaka Osmorke i HDZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.