Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se obrušio na SDA, HDZ i SNSD: “Ove tri stranke učinile sve da ne dođe do reforme izbornog zakona”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prokomentarisao je posljednju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno glasanje HDZ-a i SNSD-a koji su odbili prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda kojim se traži osiguravanje novca za održavanje Općih izbora.

Borenović navodi kako novac mora biti obezbijeđen bez obzira na izbjegavanje ovih dvaju stranaka.

– Očigledno je da sve rade da spriječe održavanje izbora: prvo Vijeće ministara nije osiguralo sredstva za izbore u roku, do 19. maja, da bi sad i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio da naloži Vijeću da osigura sredstva.

Mi se ovdje moramo pridržavati demokratskog principa da građani imaju pravo da biraju i budu birani, Borenović.

Borenović je zatim u ovaj miks optužbi ubacio i SDA rekavši kako su ove tri stranke učinile sve da ne dođe do reforme izbornog zakona, a da su s novim potezima otišli i korak dalje te nastoje spriječiti samo održavanje izbora.

– To nas dovodi u potencijalno novu ozbiljnu krizu, kao da svima već nije dosta stalnih kriza. Jedino kod nas vlast ne da ništa ne predlaže, nego koči sve konstruktivno što se može uraditi, naveo je on.

Dodao je nekoliko primjera blokada ovih stranki, od zakona o ukidanju akciza i smanjenja PDV-a do dovođenja u pitanje legitimiteta institucija, što za sobom, kako Borenović ističe, povlači nove probleme.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.