Predsjednik Svjetskog udruženja žrtava torture reagovao: “Zamislite da ste jedan od onih koji su preživjeli genocid i slušate ono što se dešavalo na tzv. danu RS…”

Obilježavanje neustavnog Dana RS, koji je u ovom bh. entitetu obilježen 9. januara, ne prestaje izazivati osude brojnih međunarodnih zvaničnika.

Jedan od njih je Simon Adams, predsjednik i izvršni direktor Svjetskog udruženja žrtava torture.

Adams je na društvenoj mreži Twitter podijelio videozapis događaja koji je snimljen na obilježavanju ovog neustavnog praznika, gdje se mogu vidjeti mladići s maskama i kapuljačama na glavama, koji pale baklje.

“Ovo su opasni dani u Bosni i Hercegovini, s ekstremistima koji bukvalno raspiruju tenzije i prijete urušavanjem mirovnog sporazuma koji je okončao rat i zvjerstva iz 1990-ih. Međunarodna politička intervencija na visokom nivou je neophodna”, napisao je Adams.

Korisnik koji je objavio videozapis na ovoj društvenoj mreži rekao je da je večeras teško biti povratnik u ovaj entitet.

“Zamislite da ste večeras jedan od onih koji su preživjeli genocid, slušate ovo, morate stavljati svoju djecu u krevet dok se ovo dešava ispred vašeg prozora. Evropa je iznevjerila Bosnu 1990-ih, a i dalje je iznevjerava”, stoji u opisu videozapisa.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.