Predstavnici DF-a u Parlamentu BiH žurno istakli: Schmidt se treba uozbiljiti, ponaša se kao da smo kolonija

Na pres konferenciji održanoj danas u Parlamentu BiH, a koju su organizirali predstavnici Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH govorilo se o prijedlozima amandmana na Ustav BiH predloženih u cilju zaštite vlasništva države.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Zlatan Begić (DF) smatra kako je vrijeme da se počne uređivati politički i pravni sistem te kako se predloženim amandmanima ništa ne mijenja već se u ustav unosi nešto što se temelji na pravu i što faktički već postoji.

“Što je sistem više uređen, to se ostavlja manje prostora za politikantstvo i pitanja koja nemaju puno veze sa životom građana, sa njihovim realnim potrebama a to je ono sa čime se mi zapravo treba da bavimo i namjera nam je da se sistem uredi”, izjavio je Begić.

Kazao je kako amandmanima traže da ono što je u skladu sa pravom, Dejtonskim mirovnim sporazumom i državnim kontinuitetom BiH, Ustavom BiH, sukcesijom bivše SFRJ upiše u ustavni akt.

Nakon tog prijedloga cilj je da se donosu zakoni kojim će se urediti pravo upotrebe i način upotrebe državne imovine.

“Dakle imovine BiH koja je imovina svih njenih građana i da se na taj način sistem uredi i da se dokine prostor koji čini mi se nekada se namjerno ostavlja za te neke političke igre zaluđivanja i zbunjivanja širokih narodnih masa u BiH”, istakao je Begić.

Smatra da su prijedlogom amandmana na Ustav učinili prvi korak i pružili ruku te da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmit ponašaju kao da je BiH kolonija.

“Da li smo sad kolonija Njemačke, EU ili Srbije, više ne znam ni ja. Mislim da se i gospodin Schmit treba uozbiljiti, njegova uloga i ovlaštenja su potpuno jasna. Oni uporno pokušavaju svoje pravne obaveze pretočiti u obaveze političke naravi. To nas je dovelo do pravnog haosa. Kada kreirate pravni haos onda neko treba da ide u zatvor zbog tog haosa”, kazao je u obraćanju novinarima Begić.

Dženan Đonlagić iz Kluba poslanika DF govorio je o već postojećim presudama Ustavnog suda BiH kada je riječ o državnoj imovini kao i o opasnostima donošenja entitetskog zakona o raspolaganju imovinom države.

“Po Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda i ranije visokih predstavnika, pitanje koje je u isključivoj nadležnosti BiH i što je dio suvereniteta BiH kroz Dejton ne može se dati na način da se samo izvrši pretvorba javnih dobara i da potencijalno neko kroz zemljišnoknjižne izvatke BiH dođe do vlasništva tih javnih dobara koje se nalaze na području enetiteta RS-a”, kazao je Đonlagić.

Mišljenja je da je to najveća opasnost ovog zakona i nada se da visoki predstavnik ne želi svoje djelovanje pretvoriti u ceremonijalnu ulogu.

Zastupnici Kluba poslanika DF-a naveli su kako su iskoristili svoje institucionalno pravo koje je u ovom slučaju jedini pravni mehanizam koji imaju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.