Predstavnički dom Parlamenta BiH nije usvojio zaključke SNSD-a

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojio zaključke sa današnje sjednice, a koje su predložili iz SNSD-a. Odbačen je i zaključak u kojem je zatraženo od Predstavničkog doma da zaduži ministra vanjskih poslova da se prilikom odlučivanja o statusu Kosova u Vijeću Evrope poštuje stav BiH kojim bi se potvrdilo da BiH nije priznala Kosovo

Protiv ovoga su glasala 22 zastupnika, a “za” je glasalo njih sedam, dok su četiri bila suzdržana.

Mnogi danas nisu ni došli na zasjedanje, kako iz privatnih razloga, tako zbog drugih poslovnih obaveza.

Podsjetimo da je SNSD za današnju sjednicu predložio “razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH – ustavnozakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH u skladu sa Ustavom BiH”.

Jasmin Imamović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najavio je ranije da njegova stranka neće podržati predložene zaključke SNSD-a.

Slične su poruke došle i iz DF-a i SDA.

U zaključcima je predloženo da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika i da se obavežu institucije BiH da ih ne primjenjuje.

Jedan od zaključaka je da Predstavnički dom zahtjeva da Službeni list BiH objavljuje samo akte institucija BiH potpisane, ovjerene i dostavljene od strane institucija.

Također, poziva se na hitno upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama izbornog zakona u dijelu integriteta izbornog procesa i ovlasti CIK-a.

ČITAJTE I OVO: Zukan Helez otvoreno: Građanima u Banja Luci poručujem da zavire u frižider prije nego krenu na miting. Zašto je prazan?

Osim toga, odbačen je zaključak u kojem je zatraženo od Predstavničkog doma da zaduži ministra vanjskih poslova da se prilikom odlučivanja o statusu Kosova u Vijeću Evrope poštuje stav BiH kojim bi se potvrdilo da BiH nije priznala Kosovo – javlja Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.