Premijer FBiH Nermin Nikšić katogerično poručio: Ne možemo čekati u nedogled, brzo ćemo se postaviti na način da dođemo do rješenja za građane

U Neumu se danas održava Energetski samit koji okuplja brojne stručnjake i političke lidere te predstavnike međunarodne zajednice. Medijima se uoči početka samita obratio i premijer FBiH Nermin Nikšić. On je pozdravio sve prisutne te se zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice koja je stigla u velikom broju.

Poručio je da izgleda da se međunarodni prijatelji više od domaćih političara trude da se ostvari ono što su lideri preuzeli kao obavezu.

Dodao je da je BiH je složena zemlja po pravnom uređenju pa i nažalosti i po ovoj temi, te i stručne teme u BiH podliježu politizaciji.

Nikšić je kazao da značajan dio političara iz BiH se nije odazvao danas da razgovaraju.

“Značajan broj se vidite nije odazvao baš zbog tih politika. Vlada je svjesna svih obećanja koja je dala na početku mandata prema građanima i učiniti ćemo sve da dođemo do novih zakona na državnom nivom jer je to naša obaveza. Nećemo moći ovako dalje”, kazao je.

-Južna interkonekcija je također ispolitizirana i tu se postavljaju uslovi.

Moja želja je da uspijemo održati jedinstvo Vlade. Čini mi se da smo bliže nego prije po pitanju ovog Zakona, ali ne možemo čekati u nedogled.

Brzo ćemo se postaviti na način da dođemo do rješenja za građane, da osiguramo još jedan izvor snabdijevanja i da ne ovisimo samo o jednom izvoru gasa, rekao je Nikšić.

Moguće za zakoni o električnoj energiji i gasu idu odvojeno

Nikšić je ponovio sve poteškoće s kojima se susreću u energetskoj tranizciji i njihovoj legislativi te suštinskom problemu koji ima BiH zbog nedostatka Zakona o električnoj energiji te Zakona o prirodnom gasu.

“Zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu nije donesen, ali je moguće da idu odvojeno.

Sve trebaju entiteti usaglasiti, ali nažalost nema dogovora”, kazao je Nikšić na panelu u Neumu.

Dodao je da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio incijativu za to, ali da se to u RS ne prihvata.

“Prirodni gas ne smije biti političko pitanje, ali on to jeste, da nije tako, zakon bi bio usvojen.

VEZANI TEKST: Američki ambasador Michael Murphy nedvosmisleno pozvao političare da se ‘maknu s puta’ projektu južne interkonekcije

Energija ne poznaje granice i zbog toga nastavljamo da radimo s partnerom u EU i širom svijeta”, poručio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.