Premijer KS Edin Forto uputio poruku sa Povorke ponosa u Sarajevu: Svako ima pravo da kaže svoj stav, ali ovo je protest građana

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je dolaskom na Povorku ponosa izrazio podršku zahtjevima LGBTIQ+ zajednica i poručio da svako ima pravo da iskaže svoj stav bez govora mržnje u javnom prostoru.

“Svako ima pravo da iskaže svoj stav, strašno je bitno da nema govora mržnje u javnom prostoru i moramo se protiv toga boriti” poručio je Forto na pitanje o komentarima na društvenim mrežama – javlja Klix.

Naglasio je kako je ovo “protest za građanska prava” i da se ne mogu gledati samo kao švedski stol, sva građanska prava i za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

“To je nešto što društva koja su otvorena i mogu to zagarantirati, završe na kraju u najbogatijoj zajednici država, a to je Evropska unija.

Mislim da Bosna i Hercegovina zaslužuje da ide u Evropsku uniju i mislim da su naši građani sto puta pokazali da su tolerantni i da ćemo u svim narednim godinama vidjeti da će tolerancija pobijediti,” poručio je Forto.

Kaže kako politička volja vodi države u Evropsku uniju i da je Evropska unija jedan birokratski sistem, ali istovremeno i najuspješniji mirovni projekat u historiji.

“Ako nekome treba mir i stabilnost to je Bosna i Hercegovina, moramo sve učiniti da se približimo EU i to u najkraćem roku. Ja očekujem velike korake već nakon izbora,” rekao je Forto o evropskom putu BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.