Premijer RS Radovan Višković se oglasio: Žao nam je što što se njemačka vlada odlučila na ovakav korak

“Odluka njemačke administracije da obustavi kreditne aranžmane u projektima u RS, predstavlja nastavak političkih pritisaka na RS s ciljem da, ekonomskom prisilom, odustanemo od borbe za naša prava”, izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Većina projekata u pripremnoj fazi

On je precizirao da su još prije nekoliko godina sa njemačkom bankom КFV ugovoreni kreditni aražmani u vezi izgradnje vjetroparka „Hrgud“ kod Berkovića i obnove agregata u HE „Trebišnjica“, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

-Svi ovi projekti su u različitim, uglavnom pripremnim fazama realizacije, a najvećim dijelom, trebali su biti realizovani kreditnim sredstvima njemačke КFV banke.

Žao nam je što što se njemačka vlada odlučila na ovakav korak, pogotovo što je svaki naš korak zapravo borba za dosljedno poštovanje i primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma – navedeno je u saopštenju predsjednika Vlade RS.

Drugi model finansiranja

Višković je istakao da će Vlada, bez obzira na odluku Njemačke, nastojati da u razumnom roku iznađe drugi model finansiranja kako bi realizovala projekte koji su od velikog značaja za RS.

-Bez obzira na ovu odluku, nastojat ćemo da u razumnom roku iznađemo drugi model finansiranja, kako bi realizovali sve ove projekte koji su od velikog značaja za građane i Republiku Srpsku, u cjelini – naglasio je Višković.

Podsjetimo, Njemačka je obustavila četiri infrastrukturna projekta u entitetu RS, saopćeno je jučer iz Ambasade Njemačke u BiH.

Radi se o fazama III i IV projekta rekonstrukcije Hidroelektrane Trebinje te Vjetroparka Hrgud, kao i projektu zbrinjavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Poslanik Bundestaga Adis Ahmetović za „Avaz“ je rekao da Milorad Dodik sa svojom politikom, koja traje već godinama, nanosi štetu entitetu RS, svom narodu, ali i cijeloj državi BiH.

-On se uspio sam uvesti u totalnu izolaciju, ne samo kada je riječ o Njemačkoj i državama EU već i s većinom država svijeta.

Ovo je jedini odgovor, jedini jezik koji Dodik razumije. On vrijeđa, provocira, nanosi štetu državi i narodu, ali i cijeloj evropskoj ideji, pa bi za građane cijele BiH bilo bolje da se Dodik povuče iz politike – kazao je Ahmetović.

Demokratija i evropske vrijednosti

Uvjeren je da većina građana želi mir, cjelovitu BiH, demokratiju i evropske vrijednosti i zato to mora biti cilj i politika u BiH, i Njemačke, EU i UN-a.

-Toksična atmosfera koju imamo sada rezultat je autokratske i korumpirane politike Dodikovog režima.

Ako želiš da sačuvaš takav sistem, onda moraš da igraš na tu kartu, da stalno elektriziraš situaciju. Zato trebamo političare koji će preuzeti odgovornost, pričati o ljubavi, a ne mržnji. Politici mržnje, kakvu vode osobe poput Dodika, mora doći kraj – dodao je Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.