Premijerka Srbije Ana Brnabić: “Ovo je najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske!”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tokom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu “radi dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

Ona je na Televiziji Pink, povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti “najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske”.

“Nije mi jasno je li mu zabranjena posjeta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerovatni presedan”, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu” na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje te posjete što je najavila jedna članica Europske unije “ne skandal, već mnogo više”, prenijela je Hina.

Dodala je da će Vučić sad tražiti službenu posjetu, “pa da vidimo te evropske vrijednosti”.

Hrvatska vlada komentirala je odluku o nedozvoljavanju dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u privatnu posjet Jasenovcu i Pakracu. Kako je rečeno, odluka je donesena principijelno, iz dva razloga.

Prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom.

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je u proteklim danima informiralo o tome ambasadu Srbije u Hrvatskoj, prenio je Večernji list.

Iz Vlade ističu kako Hrvatskoj nije u interesu i da nema namjeru zaoštravati tenzije sa Srbijom, a da se u Hrvatskoj radi i da je hrvatska politika orijentirana na suprotno pokazuje i to da su postignuti pomaci u odnosu sa Srbima, što je vidljivo je i iz političkog života, učešća predstavnika srpske manjine u Vladi te potezima koji jačaju povjerenje i suživot.

Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti da zabrane Vučićevu posjetu Jasenovcu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.