Priča Centra za istraživačko novinarstvo nominovana za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo “European Press Prize”

Priča Centra za istraživačko novinarstvo „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ nominovana je za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“.

Mubarek Asani i Nino Bilajac, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), ušli su u uži krug izbora za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“ (EPP) s pričom o izbornim prevarama u Brčko distriktu.

Asani i Bilajac su razotkrili mrežu trgovaca glasovima uoči Lokalnih izbora 2020 što je dovelo do hapšenja i optužnice protiv organizatora trgovanja.

Ova CIN-ova priča je bila u konkurenciji sa više od 1.000 prijava iz gotovo svih evropskih zemalja, a nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: nagrada za istaknuto izvještavanje, nagrada za inovaciju u novinarstvu, nagrada za istraživačko novinarstvo i nagrada za mišljenje.

Pripremni odbor EPP-a odabrao je po pet priča za svaku kategoriju koje su ušle u uži krug, a imena pobjednika će se znati početkom juna 2021. godine.

U kategoriji istraživačkog novinarstva pored novinara CIN-a nominovana su i istraživanja: „Mračna strana sporta“ Mathieua Martinierea i Daphnéa Gastaldija iz Francuske, „Klimatska sramota Vispa“ Christopha Lenza iz Švicarske, „Brutalizirani Minsk“ Jegora Skovorode, Anastasije Boike, Maksima Litavrina, Davida Frenkela, Marije Tolstove, Nikite Šulajeva i Dmitrija Treščanina iz Rusije i Bjelorusije te „Ljubav, offshore i administrativni resursi: kako je vjenčanje s Putinovom kćerkom Kirilu Shamalovu otvorilo čitav niz mogućnosti“ Romana Anina, Alesje Marohovske, Irine Dolinine, Dmitrija Velikovskog, Romana Šlejnova, Sonje Savine, Olesje Šmagun i Denisa Dmitrijeva iz Rusije.

„European Press Prize“ je nagrada koja se dodjeljuje svake godine za najveća dostignuća u evropskom novinarstvu.

“Vjerujemo da je novinarstvo veliki faktor povezivanja u Evropi koja uči i raste zahvaljujući pričama koje pričaju novinari“, rekao je Thomas van Neerbos, direktor EPP-a.

Izvor: CIN

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.