Prof. dr. Šaćir Filandra o pismu američkog državnog sekretara: Ništa od bombastičnih rješenja, EU gubi kompas

Događaji Posljednje Vijesti

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra, smatra da portuke pisma američkog državno sekretara Antonyja Blinkena ohrabruju budući da nagovještava, još samo nagovještava, principe djelovanja nove američke administracije u BiH.

Podsjetimo, američki državni sekretar pisao je 31. marta članovima Predsjedništva Bosn i Hercegovine Miloradu Dodiku, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

“Ono što smatram najinteresantnijim tiče se pojma ustavnih promjena. Budući je taj pojam tabuiziran, i sa strane snaga koje su za ustavne promjene, kao i sa pozicije snaga koje ih priželjkuju, sada se ustavne promjene najavljuju ne kao jednokratan politički akt, kao neki mega događaj, već kao kontinuiran proces neprestanog dorađivanja ustava zemlje”, komentira Filandra.

Iz Blinkenove izjave, dodao je Filandra, slijedi da je rad na ustavnim promjenama politička i pravna svakodnevnica, “nešto što je otvoren proces neprestanog dogovaranja i funkcioniranja stanja države.

“Time otpadaju narativi o velikim konferencijama i bombastičnim cjelovitim rješenjima/paketima koji nisu bili prihvatani od svih strana. Treba nam postizanje rezultata i dogovaranje oko pitanja koja je moguće dogovoriti čime će se krug tih pitanja sam po sebi širiti. Ovo bi trebala biti, a nadam se i da jeste, jedan sasvim novi metodološki pristup bosanskohercegovačkom pitanju. U tom smislu se samo još nadati da će posrnula Evropska unija, koja već sada oko izbornog zakona u BiH gubi kompas, biti usmjeravana ovim novi američkim pristupom”, zaključuje prof. Filandra.

Podsjetimo, Blinken je, uz ostalo, poručio da Dayton nije slovo urezano u kamenu, te da, umjesto Daytona 2, treba pristupiti postepenim promjenama Ustava naše zemlje. Potvrdio je američko prijateljstvo prema našoj zemlji.

Leave your vote