Profesor Nerzuk Ćurak: “Kada bi se desila gesta zvaničnog Beograda, koja izostaje, stvari bi krenule nabolje”

Nerzuk Ćurak o zakonu o negiranju genocida.

Nerzuk Ćurak, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, upitan je li visoki predstavnik Valentin Inzko trebao nametnuti zakon o negiranju genocida, Ćurak je kazao da bi bilo dobro da BiH ima taj zakon.

“Činjenica da to nemamo govori u kakvoj zemlji mi živimo. Zemlja u kojoj izvršen genocid nije sposobna da donese zakon o zabrani negiranja. Gledate druge zemlje koje donose rezolucije o Srebrenici, a država u kojoj se to desilo nema snage za to. Onda se očekuje nametanje od strane međunarodne zajednice, kao jedna vrsta navijačke strasti sa jedne strane i imate jednu strašnu infrastrukturu, političku, intelektualnu i kulturalnu, koja poriče genocid”, kazao je, te dodao:

“Nametnuti zakon o negiranju genocida, a da ne dođe do unutrašnje katarze, to nije veliki napredak.”

Ćurak navodi da genocid nije prostorna, nego vremenska kategorija.

“Kada ljudi pokušavaju da negiraju da se to desilo, onda upotrebljavaju primitivne atribucije kao općinski genocid. Genocid je transvremenska kategorija. Nema summnje da je genocid u BiH nešto što moramo motriti i izvan BiH i uključiti cijeli svijet. Od najveće važnosti je da Beograd razumije svoju kolosalnu odgovornost u genocidu koji se desio, i na neki način započne novo doba u kojoj će se okončati jedna stravična kultura negiranja”, kazao je.

Smatra da dok god postoji negiranje genocida da će se to odražavati na sve procese u BiH.

“Kada bi se desila jedna velika gesta zvaničnog Beograda koja radikalno izostaje, stvari bi krenule nabolje”, kazao je Nerzuk Ćurak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.