Proglašeno stanje prirodne nesreće: Općina Tešanj izdala veoma ozbiljno upozorenje stanovništvu

Uslijed obilnih padavina i pojave bujica nastale su poplave jučer na većem dijelu općine Tešanj zbog čega je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Upozorava se stanovništvo na visok rizik upotrebe vode za piće ukoliko je promijenila organoleptička svojstva (miris, okus, boju). Takvu vodu ne koristiti za piće već:

– koristiti vodu iz izvora provjerenog kvaliteta,

– koristiti flaširanu vodu,

– vodu upitnog kvaliteta prije upotrebe treba prokuhati u trajanju 30 minuta od ključanja.

Vlasnicima vodnih objekata (mjesne zajednice, udruženja građana i fizička lica) koji upravljaju vodovodnim sistemima ili posjeduju vlastiti bunar sugerišemo da vodu redovno hlorišu. Koncentraciju rezidualnog hlora u vodi na krajnjim tačkama sistema držati u vrijednosti od 0,3 mg/l do 0,5 mg/l uz svakodnevno kontrolisanje.

Nakon povlačenja vode potrebno izvršiti mehaničko čišćenje svih poplavljenih površina, objekata i vodnih objekata, zatim pranje detrdžentima te izvršiti dezinfekciju, saopćeno je iz Općine Tešanj.

Podsjećamo, jučer u poslijepodnevnim satima veliko nevrijeme pogodilo je općinu Tešanj. Fotografije i snimci koje su nam neprestano slali naši čitatelji i reporteri pokazuju da su mnoga područja na prostoru Tešnja pod vodom.

Zatvoren je bio put u samom centru grada i kod zgrade Elektrodistribucije na ulazu u grad, sada je opet prometno. Zbog novoizgrađenih trotoara voda nije mogla oticati, pa su stanovnici Tešnja bili u panici.

Praćeno obilnom kišom i vjetrom, nevrijeme je ponovo nanijelo veće nanose blata i kamenja kako na lokalne i magistralne saobraćajnice tako i u dvorišta.

Iz Policijske stanice u Doboj Jugu gdje je uvijek kritična situacija kada su velike oborine u pitanju za Bhdijaspora.net su rekli da je na ovom području stanje redovno. Nadležni upućuju apel da građani prate nivo vode korita rijeke Tešanjke i Usore, jer se i večeras najavljuju padavine.

Zbog nevremena koje je u poslijepodnevnim satima zadesilo našu općinu, poplavljen je i parking kod OŠ “Huso Hodžić”. Za sada nema informacija kolika je šteta na vozilima..

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.