Propala sjednica Predstavničkog doma: SNSD imao jedan uslov koji Trojka i SDA nisu prihvatili

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je odgođena s obzirom na to da politički predstavnici ne mogu da se dogovore o dnevnom redu. Naime, Trojka uz podršku SDA ne želi glasati za projekat u RS-u nakon što je SNSD bespotrebno oborio uvesti privilegije za porodilje u institucijama.

Na proširenom kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH, čija je sjednica trebala početi u 13 sati, došlo je do neslaganja o dnevnom redu zbog čega je odgođeno održavanje sjednice, koja bi trebala biti zakazana ponovo najkasnije do kraja mjeseca.

SNSD je zatražio da najavljene tačke dnevnog reda budu objedinjene u jednu, međutim iz Trojke se s tim nisu složili zbog toga što ne žele glasati za tačku koja se tiče RS-a.

Riječ je o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju koji je zaključen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke i tiče se Projekta medicinskog kompleksa Banja Luka).

Projekat su finansijeri prihvatili i nema nikakvih zakonskih prepreka da bude usvojen, no ono što ističu Predrag Kojović, zastupnik iz Naše stranke i Denis Zvizdić, dopredsjedavajući tog doma iz Naroda i pravde, a uz podršku SDA-ovog zastupnika Safeta Keše, oni ne žele podržati projekat.

Razlog za to je obaranje važnih zakona na Domu naroda.

Kojović je istaknuo Zakon o radu u institucijama gdje su predviđene privilegije za porodilje, a koji je SNSD bespotrebno oborio na Domu naroda.

Osim toga, kazao je i da je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić na crnoj listi SAD-a, što je još jedan razlog za neprihvatanje projekta.

Šefica kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić mu je odgovorila da projekat ne vodi Šeranić, nego Milenko Dulić i da zbog navedenih razloga ne trebaju ispaštati građani RS-a – javlja Klix.ba.

Nakon te sjednice proširenog kolegija, gdje su se dogovorili da je ovo pitanje bolje prolongirati za tri sedmice, nekoliko zastupnika se obratilo javnosti s objašnjenjem.

Zastupnik DF-a Milan Dunović je kazao kako se koalicioni partneri moraju bolje dogovarati jer su ovu sjednicu označili hitnom, a zatim odlučili da ipak nije toliko hitna i da može biti održana i kasnije.

“Parlamentarna većina nije sposobna da održi sjednicu koju su sami zakazali, na koju su stavili tačke dnevnog reda koje je usvojilo i Predsjedništvo BiH.

Nakon što su to zakazali, oni je sami i otkažu”, kazao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara je istaknuo da nije riječ o tome da nemaju parlamentarnu većinu za odlučivanje, nego da su zbog malih neslaganja odlučili prolongirati sjednicu umjesto da prave cirkus na parlamentu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.