Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg se obratio javnosti: “U odgovoru na gomilanje snaga Rusije, mi se moramo osloniti na našu kolektivnu odbranu na kopnu, moru i zraku”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je sazvao sastanak ambasadora članica alijanse povodom situacije u Ukrajini i jutrošnjeg ruskog napada. “Učinit ćemo sve što treba da zaštitimo savez od agresije”, poručio je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je mir u Evropi uništen.

“Sad imamo rat u Europi. Završili smo sastanak gdje smo razgovarali o situaciji. Održat će se hitne konzultacije. Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe. Neopravdani ruski napad riziku izlaže brojne ljudske živote. Iz više izvora cilja se vojna infrastruktura i drugi centri”, konstatovao je.

Generalni sekretar NATO-a je dodao kako je u pitanju hladnokrvna i dugo planirana invazija.

“Unatoč mnoštvu laži i dezinformacija ruske namjere su jasne cijelom svijetu. Ruski lideri odgovorni su za svoje akcije i izgubljene živote. NATO saveznici osuđuju rusku invaziju, to je teško kršenje međunrodnog prava i čin agresije protiv suverene i mirne države”, saopštio je Stoltenberg.

Naveo je da su lažne tvrdnje o genocidu nad Rusima, kao i navodne sabotaže unutar ove zemlje.

“U odgovoru na gomilanje snaga Rusije, mi se moramo osloniti na našu kolektivnu odbranu na kopnu, moru i zraku. U proteklim sedmicama saveznici SAD-a i Evrope uputili su hiljade trupa kao podršku savezu, i još ih je u pripremi. Imamo više 100 mlaznjaka i više od 120 brodova na moru od sjevera do Mediterana. Učinit ćemo sve što treba da zaštitimo savez od agresije”, izričit je generalni sekretar NATO-a – prenosi N1.

Podsjećamo, ruska invazija na Ukrajinu počela je danas u ranim jutranjim satima, a podaci ukazuju da je do sada smrtno stradalo 40 ukrajinskih vojnika, te deset civila.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.