Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg: “Uključujući Gruziju i BiH očekujem da ćemo se dogovoriti da pojačamo prilagođenu podršku”

Čelnici NATO-a dogovorit će raspoređivanje četiri nove borbene grupe Saveza u istočnoj Evropi – u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji – rekao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da to predstavlja veliko dugoročno povećanje prisutnosti vojnog saveza u regiji, udvostručavajući postojeći broj borbenih grupa.

Američki predsjednik Joe Biden upravo je otputovao iz Washingtona i na putu je prema belgijskoj prijestolnici, gdje će sutra prisustvovati sastanku sa saveznicima iz NATO-a kako bi razgovarali o odgovoru na rusku invaziju.

Stoltenberg kaže da je ruska invazija na Ukrajinu brutalna i da je ljudsku patnju strašno gledati.

“Odlučni smo učiniti sve što možemo da podržimo Ukrajinu”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da NATO ima “odgovornost” osigurati da rat ne eskalira izvan Ukrajine, jer bi to izazvalo još više smrti i razaranja.

“Također, očekujem da ćemo se dogovoriti da pojačamo prilagođenu podršku drugim partnerima koji su ugroženi ruskim pritiskom, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je.

Rusija, naglasio je, mora prestati “zveckanje nuklearnim oružjem”. Kazao je da ima jasnu poruku za Rusiju – da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne treba voditi.

Glasnogovornik Kremlja ranije je kazao da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje “ako se suoči s egzistencijalnom prijetnjom”.

Čelnici NATO-a, naglasio je Stoltenberg, pripremaju se poslati Ukrajini opremu za korištenje u obrani od hemijskog i nuklearnog oružja.

Stoltenberg je rekao da se očekuje da će se na sutrašnjem summitu dogovoriti da Ukrajini pruže “dodatnu podršku”, uključujući opremu za “zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji”, kao i pomoć u kibernetičkoj sigurnosti.

Članice NATO-a se, kako ističe, suočavaju s temeljno promijenjenim sigurnosnim okruženjem u kojem su autoritarne vlade spremne upotrijebiti silu.

“Očekujem da ćemo se pozabaviti ulogom Kine u ovoj krizi”, dodao je generalni sekretar.

Kina je Rusiji pružila političku podršku, uključujući širenje “očiglednih laži i dezinformacija”, kazao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.