Ramiz Salkić bezrezervno: “Još Bošnjacima u ušima odzvanjaju Dodikove izjave da postoji jasan plan za odcjepljenje entiteta RS”

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić komentarisao je politike podjele Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je i na neke nemile događaje koji su se dešavali, a kojima se jasno iskazivala i podsticala vjerska i nacionalna mržnja.

– Još Bošnjacima u ušima odzvanjaju Dodikove (lider SNSD-a Milorad op.a) izjave da postoji jasan plan za odcjepljenje entiteta RS. Sjetimo se pjesme militariziranih jedinica MUP-a entiteta RS koje podstiču na vjersku i nacionalnu mržnju – napisao je Salkić na Twitteru.

Podsjetio je da su za prosrpsku entitetsku vlast osuđeni za genocid nad Bošnjacima “heroji i stvaraoci RS-a”.

– Sve ovo dokaz je trajnog opredjeljenja za podjelu Bosne i Hercegovine i realizaciju neostvarenih ratnih ciljeva ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i njihovih sljedbenika – zaključio je Salkić.

Nedavno je Salkić govorio opširnije o ovome problemu.

“Danas u 21. vijeku u srcu Evrope na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na uskraćivanje prava Bošnjacima u našoj matičnoj zemlji da svoj jezik nazovemo onako kako želimo, osjećamo i da isti izučavamo u obrazovnom procesu u ovom entitetu – istaknuo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Istovremeno, pozvao je aktuelnu vlast u entitetu RS, koja, kako navodi, posljednjih deset godina intenzivno provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i aparthejd u obrazovnom procesu, da to prestanu činiti.

Salkić je, također, pozvao i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade.

– Diskriminacija u pogledu bosanskog jezika, koju provode vlasti bh. entiteta RS, treba i mora prestati. Diskriminacija koja se provodi može samo ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik i nikako neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu – potcrtao je tada potpredsjednik RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.