Ramiz Salkić ljutito poručio visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Obezbijedite Bošnjacima i Hrvatima u RS isto što i Hrvatima i Srbima u FBiH”

Ramiz Salkić rekao je, reagirajući na nametnute izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta, da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno u interesu svih građana u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje je svojom odlukom donio visoki predstavnik, a koje zadovoljavaju interese samo jednog naroda u jednom entitetu predstavljaju selektivno i tendenciozno djelovanje visokog predstavnika’, kazao je Salkić.

On je istakao da visoki predstavnik zanemaruje i ignoriše činjenicu da su Bošnjaci u entitetu RS bez bilo kakve suštinske mogućnosti da utiču na procese donošenja zakona i drugih odluka u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u ovom entitetu.

‘Zbog čega su izloženi sveopštoj sistemskoj diskriminaciji koja presudno utiče na položaj Bošnjaka u ovom entitetu, te snažno određuje sadašnjost, budućnost i biološki opstanak Bošnjaka u ovom entitetu, kazao je Salkić.

Naglasio je da je visoki predstavnik zadužen da obezbijedi provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Aneks VII predviđa povratak protjeranih bez bilo kog oblika diskriminacije.

‘Onda se nameće kao logično pitanje kako je moguće da je visokom predstavniku normalno da se Bošnjaci diskriminiraju u entitetu RS, čija su vojska i policija presuđene da su počinile genocid nad Bošnjacima?

Podsjećam visokog predstavnika da zbog diskriminacije i osjećaja da ne postoje stvarni mehanizmi da zaštitimo naša prava Bošnjaci svakodnevno napuštaju ovaj entitet.

Aktuelna vlast provodi diskriminaciju radi mirnodopskog progona Bošnjaka i ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru’, istakao je Salkić, prenosi Fena.

Dodao je da će prema trenutnim izbornim podacima sa liste SNSD-a biti izabrana tri zastupnika u NSRS, koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a koji će birati tri delegata u NSRS čime se dodatno obesmišljava procedura i pravo Bošnjacima, sa stvarnom podrškom Bošnjaka, za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

‘Zašto je izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik izostavio entitet RS od ovih izmjena i zašto nije uklonio asimetrična rješenja u ustavima entiteta, nadležnostima i mogućnostima u procesu zaštite vitalnih nacionalnih interesa naroda u Bosni i Hercegovini vjerovatno je samo njemu poznato.

Radi vraćanja povjerenja u instituciju visokog predstavnika i samog gospodina Schmidta pozivam ga da djeluje nepristrasno prema svim građanima u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode’ poručio je Salkić.

Pozvao je visokog predstavnika da poduzme korake u skladu sa ovlaštenjima, te obezbijedi identične mehanizme Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu u procesu donošenja odluka kakve je obezbijedio Hrvatima i Srbima u entitetu Federacija BiH.

‘Samo na takav način može vratiti poljuljano povjerenje Bošnjaka u ovom entitetu da je visoki predstavnik za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine i da je tu radi zaštite interesa i prava svih građana u Bosni i Hercegovini.

Naravno, ako se osjeća i smatra visokim predstavnikom za cijelu Bosnu i Hercegovinu obzirom da ga Dodik i srpski političari u ovom entitetu ne priznaju kao visokog predstavnika’, naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.