Ramiz Salkić o direktnom pritisku na bošnjačke povratnike: “Niko više nije siguran od mogućih ovakvih optužbi…”

Nakon što su intenzivirani pozivi za saslušanja bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine od strane MUP-a RS, a po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je izjavio da se na ovaj način vrši direktan pritisak na bošnjačke povratnike.

“Neki ljudi u tužilaštvima pokušavaju godinama da naprave ravnotežu u procesuiranju potencijalnih ratnih zločinaca, fabrikujući prijave protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na ovaj način vrši se direktan pritisak na Bošnjake u Podrinju jer niko više nije siguran od mogućih ovakvih optužbi”, izjavio je Salkić za Fenu.

Kako je kazao, vrši se procesuiranje Bošnjaka Podrinja za navodne ratne zločine, dok u isto vrijeme nemamo kažnjene počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima Podrinja počinjene 1992. godine.

“Samo da se prisjetimo više stotina ubijenih Bošnjaka Zvornika, odvedenih s lokacije Bijeli Potok, logora u Liplju, logora u OŠ Vuk Karadžić Bratunac i desetine drugih zločina i logora. Te ubice i zločinci slobodno se kreću Podrinjem, a u isto vrijeme se progone Bošnjaci po veoma upitnim i diskutabilnom optužbama”, izjavio je Salkić.

Naglasio je da ova praksa treba prestati radi zadovoljavanja istine i pravde na ovim prostorima.

Salkić je poručio da samo kažnjavanjem stvarnih počinilaca teških ratnih zločina šaljemo poruku budućim generacijama da se zločin ne isplati i da neće ostati bez kazne.

“Zbog toga pozivam VSTV Bosne i Hercegovine da preispita postupanje Okružnog tužilaštva Bijeljina i navedenih tužilaca te analizira njihovu nepristranost u radu”, izjavio je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.