in ,

Ramiz Salkić poslao vro žustru i konkretnu poruku vlastima u RS: “Krajnje je vrijeme da se razmotri status teritorije na kojoj je počinjen genocid”

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je da je krajnje vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je da je krajnje vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

On je još jednom naglasio da je vrijeme za ispravljanje nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.

“Krajnje je vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid. 25 godina nakon počinjenog genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, mi imamo vlast koja predstavlja bosanske Srbe, a koja negira počinjeni genocid, veliča ratne zločince, vrijeđa žrtve i provođenjem sistemske diskriminacije ponovo provodi etničko čišćenje u ovom entitetu”, smatra Salkić.

Etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka i Hrvata

Kako dodaje, šutnja međunarodne zajednice i nedovoljna aktivnost podsjeća na 1992. i 1995. godinu i saučesništvo u ovom procesu.

“Bošnjaci i svi drugi koji vole Bosnu i Hercegovinu trebaju imati jasan i nedvosmislen konsenzus oko prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Isto tako i prema nedjelovanju međunarodne zajednice spram procesa koje vode vlasti u ovom entitetu, koji će za posljedicu imati etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka i Hrvata u budućnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Svima nam je jasno da nisu svi iz međunarodne zajednice u prošlosti bili dobronamjerni i da nisu sva rješenja koja su predlagana, a mi prihvatili, bila dobra za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake”, navodi Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Zbog toga je, kako navodi, krajnje vrijeme za čvrst, jedinstven stav i traženje ispravljanja nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.

“Prijatelji Bosne i Hercegovine, istine i pravde u međunarodnoj zajednici trebaju prihvatiti bolnu istinu da se unutar političkog korpusa bosanskih Srba ne naziru predstavnici koji su spremni zagovarati katarzu u narodu kojeg predstavljaju, osuditi genocid, počinioce genocida i drugih teških zločina. Ove nesporne činjenice su više nego dovoljni razlozi za definiranje statusa ovog prostora bez dominantnog uticaja ovakvih politika”, daodaje se.

BiH neće moći ići naprijed

Kako se navodi dalje, sve dok je ovakvo uređenje Bosne i Hercegovine sa teritorijom i imenom gdje ekskluzivitet ima samo jedan narod, čiji predstavnici otvoreno zagovaraju separatizam, BiH neće moći ići naprijed.

“U očima građana ove zemlje i naših prijatelja u svijetu sve će više izgledati kao nemoguća zemlja, što i jeste konačan cilj politike Milorada Dodika i onih koji ga podržavaju u Bosni i Hercegovini i izvan BiH. Ove činjenice nas obavezuju na traženje rješenja koja će dugoročno donijeti stabilnost građanima ove zemlje i samoj državi, jer ona je kroz historiju bila moguća kao zajednička domovina svih njenih građana, samo je danas zarobljena ustavnim uređenjem koje je nametnuto građanima ove zemlje”, zaključuje se u Salkićevom saopćenju.

Mijatović poslao žestoku poruku Borenoviću: “To što pokušavaš po stoti put biti veći Srbin od Dodika ne ide brate”

Kanađani pamte i poštuju hrabrost i otpornost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i njihovih potomaka: April kao mjesec sjećanja…