Reakcija britanskog ambasadora u BiH nakon provokacija u NSRS: “Napadi na zemlju samo pojačavaju potrebu za OHR-om”

Narodna skupština Republike Srpske odlučila se fokusirati na podjele i provokacije, a takvi neosnovani napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za Uredom visokog predstavnika, izjavio je britanski ambasador u BiH Matt Field.

“U vrijeme zdravstvene krize i ekonomskih poteškoća, NSRS je odlučila da se fokusira na podjele, provokacije i područja koja nisu u njenoj nadležnosti, umjesto na potrebe građana. Takvi neosnovani napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za OHR-om”, naglasio je Field.

Dan nakon sjednice NSRS na kojoj se raspravljalo o ulozi Visokog predstavnika u zemlji, na kojoj su doneseni i zaključci o ocjeni rada Visokog predstavnika, uslijedile su brojne reakcije. Pored domaćih zvaničnika reagirao je i OHR.

Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno. Međutim, o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, saopćeno je jučer iz OHR-a.

Kako je navedeno iz OHR-a Upravni odbor je je definisao preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5 + 2 (između ostalog potrebna je “pozitivna procjena situacije u BiH”).

”Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske”, saopćeno je.

Narodna skupština Republike Srpske jučer je danas u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Uvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za predložene materijale glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.