Rektor UNSA Rifat Škrijelj otvoreno o federalnom premijeru: “Fadil Novalić pokušava vratiti dug partiji koja stoji iza njega za sve ono što on radi

Senat Univerziteta u Sarajevu je na današnjoj sjednici odlučio da poništi diplomu doktora nauka direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, a o svemu je svoj komentar dao rektor Rifat Škrijelj. Prvo je obavijestio javnost da je Senat donio zaključak prema kojem se daje saglasnost rektoru Univerziteta u Sarajevu kao ovlaštenom licu da izvrši upravnu mjeru poništenja doktorata. Za ovaj zaključak je glasalo 30 članova, šest je bilo suzdržanih i dvoje protiv – javlja Klix.ba.

Rektor će prema najavi u roku od 15 dana potpisati rješenje o poništenju doktorata, a s obzirom na to da joj je ranije Senat UNSA poništio magisterij, inspekcija je tražila i poništenje doktorata.

“Argumenti do kojih je došao univerzitet u proteklim mjesecima doveli su do poništenja magisterija, a to je uvjet za prijavu doktorske disertacije”, naveo je Škrijelj.

Rektor nije prihvatio zahtjev Medicinskog fakulteta da uloži žalbu na odluku inspekcije o poništenju, a kao razlog je naveo to da je i uprava tog fakulteta kriva za neregularnosti.

“Sve što se dogodilo u vezi sa Sebijom Izetbegović nije kriva samo ona, nego i rukovodstvo Medicinskog fakulteta. Sve ovo što je univerzitet utvrdio kao manjakovst, počinile su službe i pojedinci na Medicinskom fakultetu, ali to je stvar za tužilaštva i pravosudne institucije da utvrde kako je do ovoga došlo”, naveo je on.

Naveo je da je Senat morao uraditi ono što je u njegovoj nadležnosti, ali da mu to nije bilo prijatno.

“Ovo su bila akademska pitanja ma koliko to bilo teško meni kao rektoru i nije mi prijatno jer je to bila jedna ružna hipoteka na Univerzitetu u Sarajevu i ona se morala raščistiti”, kazao je.

Na pitanje novinara o tome da li Sebija Izetbegović predaje na fakultetima i šta će biti sa studentima kojima je ona mentor, navodi da Fakultet zdravstvenih studija već ima svog profesora za predmet koji je predavala. Kazao je i da će studentima biti dodijeljen drugi mentor, ali da neće biti poništavane diplome onim studentima koji su već završili, a Izetbegović im je bila mentor.

“Što se tiče otkaza u radu na fakultetu, bilo je pripremljeno rješenje, nisam ga potpisao jer su u njemu bile neke nedorečenosti pravnog karaktera. Korigovano je rješenje i koliko danas bit će potpisano”, naveo je.

Problematizirao je i to kako je ona uopšte bila zaposlena na fakultetu s obzirom na to da kao generalna direktorica KCUS-a po zakonu mora biti prijavljena na puno radno vrijeme u toj instituciji.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić je uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS koji je usvojen prošle godine, a rektor je to prokomentarisao kao spasavanje Sebije Izetbegović, stranačke kolegice.

“Gospodin Fadil Novalić je na temelju ovlaštenja koja ima kao premijer podnio taj zahtjev i Ustavni sud je tražio od našeg osnivača očitovanje. Nije korektno niti mogu prognozirati kako će to završiti. Ne želim da vjerujem da će bilo koji sud dovesti u pitanje zakon koji je na snazi već pola godine, prema kojem Univerzitet u Sarajevu i drugi u KS su postupali i donosili serije odluka. Nisam siguran da će se tek tako, na zahtjev pojedinca, a u cilju zaštite pojedinaca donositi neke mjere, ali nisam iznenađen jer to nije prvi put da se s nivoa Vlade FBiH poteže za mišljenjem Ustavnog suda”, istaknuo je.

Kaže da se već navikao na odsustvo vladavine prava i da mu je to “podobrano uticalo na život”.

“Fadil Novalić pokušava vratiti dug partiji koja stoji iza njega za sve ono što on radi. Sada on isto tako sjedi iza drugih pojedinaca. Ne mogu predviđati šta će biti. Ne želim vjerovati da su pravosudne institucije usmjerene protiv univerziteta i visokog obrazovanja kao Fadil Novalić”, zaključio je Škrijelj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.