Rifat Škrijelj o zahtjevu Fadila Novalića: Pokušaj da se pomogne Sebiji Izetbegović

U Skupštinu Kantona Sarajevo stigao je dopis sa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine po zahtjevu aktuelnog premijera Fadila Novalića i to o proceduri za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju. Ova vijest izazvalo je veliku pažnju javnosti te mnogobrojne reakcije. Upravo o ovome smo razgovarali i sa rektorom Univerziteta u Sarajevu, Rifatom Škrijeljom.

Naime, u izjavi za N1 rektor Škrijelj nam je kazao da nije siguran koji je cilj Fadila Novalića, ali da je očigledno da mu nije bila dobra namjera.

“Svaki pokušaj da se ospori zakon koji je na snazi već šest mjeseci, nije dobronamjeran. Nisam kompetentan da tvrdim do čega bi moglo doći ukoliko se nešto zakomplikuje, ali ono što znam da Univerzitet u Sarajevu će nastaviti da funkcionira bilo da se taj zakon dovodi ili ne dovodi u pitanje. Uvijek će neki zakon biti na snazi po kojem Univerzitet mora raditi”, kazao je Škrijelj za N1.

“Neće ovo pomoći Sebiji Izetbegović”

Rektor je potom iznio mišljenje šta je pozadina poteza Fadila Novalića.

“Moji saradnici i ja zaključujemo da je u pozadini njegov pokušaj da se pomogne Sebiji Izetbegović u vezi sa aktima koje donosi UNSA, a koji su vezani za njen postdiplomski studij. No, to neće pomoći Sebiji Izetbegović. Neće joj pomoći jer ne može joj bilo kakva provjera zakona, odnosno ocjena Ustavnosti nekog zakona umanjiti obavezu koju je trebala da izvrši prema Univerzitetu.

Ona nama nije dostavila dokumentaciju koju je smo tražili i nije dokazala pred organima tijela Univerziteta da je uredno završila svoj postdiplomski studij.

Odluku koju smo donijela Senat i ja kao rektor se temelji na tom zakonu i donijeli smo zbog neposjedovanja diplome magistra, neposjedovanje uvjerenja o položenim ispitima. Mi nismo kao Univerzitet drugačije mogli postupati”, pojasnio je Škrijelj.

U razgovoru za N1 Škrijelj je kazao kako ovo nije prvi put da Fadil Novalić, tačnije federalna vlada upućuju zahtjev Ustavnom sudu.

“Prema tome, sve te nedostajuće dokumente koje Sebija Izetbegović nema, neće se obezbjediti time što će se nešto provjeravati oko zakona o visokom obrazovanju. Očito je da je Fadil Novalić u funkciji stranke koja ga je na tu funkciju postavila. Stranka ga čuva već devet godina na dužnosti premijera. Sada vraća dugove onima koji stoje iza njega.

Neovisno o tome, UNSA će ostati ozbiljna tvrđava autonomije i akademskih sloboda univerzitetskih. Prema tome, svi pokušaji politike, pa makar i njen eksponent bio Novalić neće proći. Novalić smatra da može da radi sve u ovoj zemlji”, istaknuo je.

“Zlonamjerna politika Novalića”

Škrijelj smatra da je ova politika Novalića zlonamjerna i da je ovo direktan nasrtaj na univerzitetsku autonomiju i Univerzitet.

“Novalić već devet godina obnaša dužnost na osnovu izbora iz 2014. godine. Na osnovu rezultata iz 2014. godine, čovjek bez pardona 2023. godine kaže idemo dalje. Ovo je da se napravi problem ne samo Univerzitetu, nego i KS kao našem osnivaču. Skupština KS je donijela taj propis.

Zamislite kada jedan federalni premijer želi u jednom kantonu da “sruši zakon o visokom obrazovanju”. I to u momentu kada se na Univerzitetu u Sarajevu odvijaju ozbiljni procesi. To je zlonamjerna politika jednog premijera, ali nije jedina stvar koja nije u duhu demokratskih principa i zakonitosti kada je u pitanju taj čovjek. Prema tome, ne iznenađujem se”, dodao je.

Na naše pitanje šta se može desiti ukoliko Ustavni sud proglasi Zakon o visokom obrazovanju neustavnim.

“Ne želim vjerovati da će se to desiti. S druge strane, nisam kompetentan da ocjenjujem šta će se desiti ukoliko dođe do toga i do čega će sve to dovesti. Ja sam neko ko poštuje pravosudne institucije i sve što rade podržavam.

Prema tome, neka Ustavni sud radi svoj posao, neka Skupština KS radi svoj posao, neka Fadil Novalić radi šta misli da treba, ali će i Univerzitet i moja malenkost kao rektor raditi uvijek na tragu zakonu. Svaki napad na Univerzitet i njegovu autonomiju neće biti moguće da ostvare kako su zamislili”, zaključio je Škrijelj za N1.

Podsjetimo, Novalić je pokrenuo proceduru za ocjenu ustavnosti ovog zakona. Sada se od Ustavnog suda FBiH traži očitovanje od Skupštine KS i Vlade KS koji su usvojili zakon.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.