Šabić El-Rayess i Ramić se javili iz dijaspore: BIH ima podršku Amerike i u Kanadi se vijore zastave naše zemlje

Globus Posljednje Vijesti

Uživo u specijalni program Hayat televizije uključili su se i Amra Šabić El-Rayees iz New Yorka, koja je profesorica na Univerzitetu Columbia i jedna od najutjecajnijih žena bh. dijaspore, te Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Kao neko ko može da kaže da ima solidan život u jednom velikom gradu kao što je New York, proputovala sam svijet, moram reći da nigdje zrak ne miriše nigdje kao u mom rodnom Bihaću. Bosna sa mnom putuje i nigdje se ne osjećam kao u svojoj kući, svojoj domovini i svom Bihaću”, kazala je Amra.

Ramić je kazao kako je društveni model življenja u Kanadi identičan sa onim u Bosni i Hercegovini.

“Proces lobiranja traje više od 20 godina. U suradnji smo sa svim kanadskim visokopozicioniranim funkcionerima. Premijer Kanade je dokaz tome, koji je čestitao Dan državnosti i koji se redovno zauzima za Bosnu i Hercegovinu. I u Kanadi se vijore zastave Bosne i Hercegovine. Mnogi drugi politički subjekti su nam također čestitali”, naglasio je Ramić.

“Kao što je Ramić rekao da u zemljama poput Kandae i SAD-a mnogi od nas godinaama lobiramo za podršku Bosni i Hercegovini. Ne možemo javno podijeliti neke stvari, ali dosta se radi. Sa Ramićem sam u kontaktu redovno. Ono što vi vidite je jedan maratonski posao. Mi to radimo iz ljubavi prema Bosni i Herecgovini. Vanja Filipović, ambasador naše zemlje u Velikoj Britaniji i ja, smo kao studenti lobirali i bili u razgovoru sa članovima Kongresa i Senata u Americi. Ne smijemo se bojati budućnosti. Bosna i Hercegovina ima podršku SAD-a. Ne smijemo da prestanemo sa radom i lobiranjem. Pozivam naše ljude u dijaspori da danas slave, a već sutra zagrnu rukave”, rekla je.

Leave your vote