Safet Softić poslao direktne poruke: Neka MUP RS istraži zašto su Dodik i Špirić na ‘crnoj listi’

Tvrdnja ministra unutrašnjih poslova entiteta RS Dragana Lukača da ministarstvo kojim rukovodi ozbiljno doživljava informacije State Departmenta i da će postupati u skladu sa njima zavređuje pohvale, ocijenio je potpredsjednik SDA, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH Safet Softić.

– Očekujem da će Lukač i MUP RS-a, uzimajući u obzir ovaj jasno iskazani stav, u što skorijem periodu provesti istragu o ranijim informacijama State Departmenta na osnovu kojih su zvaničnici SNSD-a Milorad Dodik i Nikola Špirić smješteni na američku “crnu listu” – kaže Softić.

Kada su u pitanju informacije o mogućim terorističkim napadima u Bosni i Hercegovini, čiju je provjeru Lukač najavio, Softić ga podsjeća da je to upozorenje bilo prisutno i u ranijim preporukama State Departmenta američkim državljanima koji imaju namjeru putovati u Bosnu i Hercegovinu, te da se upozorenje identičnog sadržaja odnosi na gotovo sve evropske države.

– State Department preporučuje Amerikancima da zbog opasnosti koje im potencijalno prijete ne putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, Španiju ili Francusku. Takva preporuka se ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, ne postoji prostor za Lukačevu brigu i MUP RS-a može kapacitete uložiti u druge sigurnosne prijetnje, poput učestalih napada na bošnjačke povratnike u entitetu RS – zaključio je Softić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.