Sanja Vulić se obrušila na Sabinu Ćudić: “Ne mogu institucije BiH preuzeti ulogu vaših, ne tako funkcionalnih, kantonalnih i entitetskih institucija pod izgovorom EU puta”

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić nije birana u Republici Srpskoj, niti ima mandat da se bavi ni Republikom Srpskom, ni njenim predsjednikom Miloradom Dodikom. Kada je riječ o sjedištu Apelacionog suda za koje u SNSD-u smatraju da treba biti u Banja Luci, Ćudić ističe kako do toga neće doći. Govoreći o Miloradu Dodiku, pojasnila je kako je svima jasno da je on glavni kočničar EU puta Bosne i Hercegovine.

“Za nekoga ko pripada strukturi koja je vladajuća većina u Kantonu Sarajevo prepunom bezbjednosnih izazova i polufunkcionalne većine u Parlamentu Federacije, previše je da se bavi još i Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom.

Krupan je to zalogaj za koleginicu Ćudić, a pogotovo da ona tvrdi gdje će biti, odnosno gdje neće biti sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH”, istakla je Vulićeva za Srnu komentarišući izjavu Ćudićeve da neće doći do toga da sjediše ovog odjeljenja bude u Banja Luci.

Vulićeva je rekla da joj nije poznato da je Ćudićeva bila član Radne grupe za zakon o Sudu ili da predstavlja “Trojku”, ali vidi da pokušava da nametne neko svoje tumačenje šta je prihvatljivo, odnosno šta nije kao da je portparol “Trojke” i međunarodne zajednice, a nije ni jedno ni drugo.

“Patronizirajući i maliciozni komentari nisu prijatelj konsenzusa i kompromisa u parlamentarnoj većini što vješta debatantica Ćudić zna. Parlament, kao i stvarni život nisu imaginarne debate”, rekla je Vulićeva.

Što se tiče izjave Ćudićeve da je predsjednik RS, kako je rekla, glavni kočničar evropskog puta BiH, Vulićeva je izjavila da je “Republika Srpska opredijeljena za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta u paketu što je jasno rečeno u startu, a to što je njima spisak prioriteta “švedski stol”, pa pokušavaju da uzmu samo što im odgovora, to je već nešto drugo”.

“Ministri iz Republike Srpske, kao i poslanici i delegati, svojim aktivnim djelovanjem, pokazali su evropsku opredijeljenost, a na političkim predstavnicima iz FBiH je da se bavimo ostalim prioritetima kao što je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Ne mogu institucije BiH preuzeti ulogu vaših, ne tako funkcionalnih, kantonalnih i entitetskih institucija pod izgovorom EU puta.

To je, ipak, uloga entitetskih institucija. Neka se ugledaju na institucije Republike Srpske koje su se maksimalno angažovale na ispunjavanju svih uslova i prioriteta koje nalaže evropski put BiH”, poručila je Vulićeva.

Kada je riječ o sjedištu Apelacionog suda za koje u SNSD-u smatraju da treba biti u Banjoj Luci, Ćudić ističe kako do toga neće doći. Danas je gostovala na Klixu i tim putem je kazala:

“Ne pristajemo na to. Ne iz razloga koji nam se spočitava da je to inat RS-u. Govorimo o funkcionalnosti Apelacionog suda”, ističe potpredsjednica Naše stranke.

Govoreći o Miloradu Dodiku, pojasnila je kako je svima jasno da je on glavni kočničar EU puta Bosne i Hercegovine.

“U Budimpešti je jasno da je on problem. U Berlinu, Parizu, Londonu i Washingtonu je svima jasno da postoji jedna prepreka evropskog puta. U tom smislu nam je olakšao. Čovjek bez bankovnog računa prijeti otcjepljenjem, to je smiješno. Kada je riječ o odlascima u Moskvu, ja mislim da je on tim odlascima odmogao, ali dugoročno je i pomogao BiH.

Odmogao je u smislu da gradimo narativ da BiH ima kapacitete da država isporuči evropski put, a istovremeno je sebi nacrtao političku metu na čelo identificirajući sebe kao ruski faktor u BiH, neko ko koči evropski put”, mišljenja je Ćudić.

Još jednom je naglasila kako je tragikomično pričati o SNSD-u kao predvodnikom EU puta.

“Dodiku i njegovom rukovodstvu su ruke finansijski i u drugom smislu vezane. Ako ti ljudi krenu u kreiranje incidenta, a to krene u rat, to je kraj RS-a. Tragikomično je kad taj čovjek kaže da može predvoditi procese, a izolovan je od svijeta”, rekla je Ćudić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.