Saša Magazinović pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope u obraćanju bez dlake na jeziku: “I ja sam diskriminiran u Bosni i Hercegovini”

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović obratio se na plenarnom zasjedanju ovog tijela koje se održava u Strazburu.

Poštivanje sudskih presuda

Magazinović je u ime Grupe Socijalista, Demokrata i Zelenih (SOC), najveće političke grupe u ovom parlamentu, govorio o izvještaju o temi „Implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava“.

U svom izlaganju Magazinović je naglasio da, kada se govori o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, onda se istovremeno govori o vrijednostima oko kojih su se okupile države članice Vijeća Evrope.

Ako se odustane od insistiranja na poštivanju sudskih presuda, odustalo se od tih vrijednosti, upozorio je Magazinović.

Dodao je da su presude Evropskog suda za ljudska prava kroz historiju njegovog djelovanja dovele do značajnih socijalnih i zakonskih promjena u zemljama članicama, te da je ova institucija utočište za obespravljene i važan korektivni faktor demokratija zemalja članica Vijeća Evrope.

Magazinović je pozvao poslanike iz svih država članica Vijeća Evrope da podrže izvještaj i preporuke i da ne zatvaraju oči pred činjenicom da postoje države koje godinama ne provode presude ovog suda. Na kraju izlaganja je poručio da članovi PSVE ne smiju izgubiti iz vida činjenicu da borba za očuvanje i unapređenje ljudskih prava nikada ne prestaje, a da su predstavnici delegacija svih država članica važni čuvari tih prava.  

“Ne smije biti alibi”

“Počastvovan sam ukazanim povjerenjem da u ime najveće političke grupe govorim na plenarnom zasjedanju.

Teško je govoriti i kritikovati druge koji ne izvršavaju presude kada dolazite iz države koja i sama ne implementira presude Evropskog suda za ljudska prava.

I sam sam jedan od diskriminiranih građana Bosne i Hercegovine kome je oduzeto pravo na kandidovanje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.

Činjenica da postoje brojne države koje ne ispunjavaju svoje obaveze prema Sudu, gdje prednjače Turska, Rumunija, Mađarska, Azerbejdžan i Rusija, nikako ne smije biti alibi za Bosnu i Hercegovinu koja 14 godina nakon presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” svojim građanima nije omogućila pravo na kandidovanje – rekao je Magazinović – prenosi Avaz.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.