Šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler o svirepim Dodikovim najavama povlačenja nadležnosti: Nema priče o tome, vrijeme je za razgovor

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler govorio je danas o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini gdje se osvrnuo i na posljednje najave Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti na rad Oružanih snaga BiH, VSTV-a i drugih državnih institucija.

Između ostalog, Sattler je naglasio kako se političari u Bosni i Hercegovini moraju posvetiti pitanjima reformi, a da priče o bilo kakvom povlačenju nadležnosti kojima se svjedoči prethodnih dana i koje potencira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne dolaze u obzir.

“Nema diskusije o tim pitanjima. Mislim da je kranje vrijeme da se ponovo vrati za stol i započne razgovore o temama koje su od suštinskog interesa. Za tango je potrebno dvoje, a u ovoj zemlji je više strana i pozivam ih da se vrate i posvete svojim zadacima”, rekao je Sattler.

Šef delagacije EU u BiH je naglasio kako je pred državom izuzetno značajan period koji će obuhvatiti i posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

“Ulazimo u značajnu fazu za državu. Za dva dana imamo posjetu Ursule von der Leyen koja dolazi da otvori most na Svilaju koji je finansiran sredstvima EU. To govori da mi sa svoje strane ulažemo novac i ispunjavamo svoj dio zadaće i zato očekujemo da domaće vlasti urade svoj dio zadaće i razgovaraju o problemima koji tište građane. Niko od građana nije zainteresovan za vještački izazvane blokade koje blokiraju rad institucija. Građani žele razgovore o privredi, oporavku i zdravlju i to je ono što je primarno”, naglašava šef delegacije EU.

Osim posjete predsjednice Evropske komisije, Sattler je poručio kako je i 6. oktobar vrlo važan datum za BiH s obzirom da će se šefovi članica EU sastati s liderima zemalja Zapadnog Balkana.

“Pored posjete predsjednice Evropske komisije, pred nama je značajan datum – 6. oktobar. Tada je planirano održavanje samita između 27 zemalja članica EU gdje će biti prisutni svi šefovi država kao i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana. Ono što je važno za BiH je da dođe spremna i pripravna sa pozitivnim porukama imajući u vidu da je podnijela zahtjev za članstvo u EU”, ističe on.

Na kraju, Sattler je poručio kako se ne mogu zanemariti poslovi vezani za izborne i ustavne izmjene.

“Pored ovih tema koje sam naglašavao, ne smijemo zanemariti važnost ustavnih i izbornih pitanja. Važno je da se do oktobra 2022. radi i na ovom dijelu. Imamo Interresornu radnu grupu kojoj treba omogućiti da radi na ovim pitanjima koja uključuju ne samo provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, već i integriteta izbornog procesa, koje će omogućiti veću transparentnost sistema i eliminisanje korupcije”, zaključio je Sattler.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.