Šef NATO-a Jens Stoltenberg iznenadio izjavom o BiH: “Strani akteri koji potkopavaju napredak, agresivna retorika i pokradene reforme samo podgrijavaju tenzije”

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a obratio se na press konferenciji u Rigi nakon sastanaka šefova diplomatija država članica Alijanse.

U svom govoru se osvrnu na trenutna dešavanja u Ukrajini i Rusiji, Afganistanu, ali i zapadnom Balkanu gdje je poseban naglasak bio na Bosni i Hercegovini.

“Na posljednjoj sesiji imali smo Finsku i Švedsku i visokog predstavnika Evropske unije (EU) Josepa Borrella. Bilo je mnogo govora o zapadnom Balkanu jer je ovaj region postigao mnogo od sukoba iz 1990-ih, ali vidimo se da se ponovo javljaju tenzije na Kosovu kao i u BiH s agresivnom retorikom, ukradenim reformama i stranim akterima koji potkopavaju napredak.

NATO će nastaviti promovisati stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu i dogovorili smo se o važnosti našeg prisustva uključujući naše misije KFOR i naših službenika u Beogradu i Sarajevu.

Naša saradnja sa EU je ključna i mi ćemo nastaviti da zajednički radimo da očuvamo stabilnost i osiguramo podršku za reforme”, naglasio je Stoltenberg.

Naglasio je da su Oružane snage u BiH jedan od najuspješnijih projekata na koji su svi posebno posebni.

“NATO snažno podržava integritet BiH i mi imamo historiju djelovanja na tom prostoru 90-ih smo došli i zaustavili rati i od tada je NATO u BiH i tamo radimo s EU. Zabrinuti smo zbog agresivne i zapaljujuće retorike Milorada Dodika koja potkopava Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne i multietničke BiH.

NATO će nastaviti sa svojom podrškom, s jačanem kapaciteta i provedbom reformi. Jedna od nekoliko multietničkih institucija su Oružane snage i to je uspjeh NATO-a jer smo pomogli izgraditi jednu obučenu instituciju.

I sprečavat ćemo sve što ovo potkopava. Nama trebaju multietničke institucije uključujući i oružane snage. Mi ćemo i dalje pratiti šta se dešava u BiH”, poručio je Stoltenberg.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.