Šefik Džaferović bez imalo straha zbog BiH poslao jasne poruke za EU: “Da li treba kazniti cijelu državu što ne napreduje zbog toga što oni imaju moć da zaustave procese unutar zemlje?”

“Jasno je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve što je potrebno da bi joj se dodjelio kandidatski status za Evropsku Uniju, ali je također činjenica da “proruske snage” unutar zemlje neće raditi na ispunjavanju tih uslova i zbog toga “nije fer” da se kažnjava čitava država i da EU šalje signal tim snagama da njihova politika uspjeva”, izjavio je za nizozemske medije član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, a tekst je prenio i na svom zvaničnom Facebooku.

“Mislim da na članstvo Zapadnog Balkana u EU sada ne treba gledati kao na administrativno ili tehničko pitanje i gledati da li su uslovi ispunjeni ili ne.

Nego bi prvo trebali sagledati geopolitičku i geostratešku važnost ovog pitanja”, rekao je on za dnevne novine Trouw, te podcrtao da politička i ekonomska stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu znače i veću stabilnost i sigurnost u EU.

Džaferović je podcrtao da bi dodjeljivanje statusa kandidata zemlji predstavljalo “jasan signal proruskim snagama u Bosni i Hercegovini da njihova politika nema šanse i jasan motiv za sve nas u zemlji da radimo za našu zajedničku budućnost unutar EU.”

Izjavio je da je, zahvaljujući politici člana Predsejdništva, Milorada Dodika, došlo do “ozbiljne bezbjednosne krize” u nekim mjestima u entitetu Republici Srpskoj gdje žive mnogi povratnici koji su protjerani iz svojih domova tokom rata, te da im je prijećeno na ulici.

“Nakon ruske invazije na Ukrajinu, međunarodna zajednica je odlučila da proširi vojnu misiju Eufor. Nakon toga više nije bilo incidenata.

Vidite i da su se Dodikovi napadi na državne institucije smanjili otkako su uvedene sankcije protiv njega. Pomoglo bi da ih nametnu i neke druge velike zemlje poput Njemačke i Francuske.

Ali ostaje opasnost da bi u Bosni i Hercegovini mogli početi negativni procesi zbog ruskog uticaja. Borimo se protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije ovdje”, rekao je Džaferović.

Podcrtao je da i BiH i međunarodna zajednica moraju spriječiti takav scenario.

“Dodik ne krije svoj cilj. Jasno je rekao da je njegov cilj secesija. Ali ne može biti nikakvog razdvajanja”, rekao je on.

Naveo je da ovo predstavlja još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da se ubrza proces EU integracija za BiH, argumentirajući da je održavanje postojećeg stanja jednako nagrađivanju proruskih snaga.

“Potpuno sam svjestan da ne ispunjavamo većinu uslova koji su nam poslani. Ali vidite, ko će ispuniti te uslove? Proruske snage neće. Da li treba kazniti cijelu državu što ne napreduje zbog toga što oni imaju moć da zaustave procese unutar zemlje?

Mislim da to nije fer. Na ovaj način EU šalje signal da ove snage uspijevaju sa svojom politikom u Bosni i Hercegovini. Ne treba se ponašati formalistički, već sagledati suštinu kandidatskog statusa,” rekao je on.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.