Šefik Džaferović bez imalo ustručavanja javno poručio: “Najviši državni interes je zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida o aktivnostima Udruženja, te “aktuelnim nasrtajima na istinu o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH”.

Podcrtano je da su aktivnosti na potkopavanju istine o agresiji i genocidu koordinirane od istih političkih i institucionalnih centara iz kojih je i vršena agresija na BiH i sveukupna zločinačka kampanja.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina usvojila revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, te da je obaveza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema ovom dokumentu, da se primarno bavi predmetima s A-liste koji su dostavljeni iz Haškog tribunala, na osnovu istraga koje je provelo Haško tužilaštvo.

Istaknuto je da je zabrinjavajući trend u procesuiranju ratnih zločina pokušaj pravljenja diskontinuiteta u odnosu na nalaze Haškog tribunala, te pokušaj da se uspostavi paritet u podizanju optužnica, kako bi se Armija RBiH izjednačila s VRS-om i HVO-om, čime se odstupa od prave svrhe procesuiranja ratnih zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dao podršku aktivnostima Udruženja i kazao da je “najviši državni interes zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima koja je utvrđena u presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini”.

Delegaciju Udruženja žrtava i svjedoka genocida činili su predsjednik Udruženja Murat Tahirović i predsjednik Nadzornog odbora Udruženja Irfan Ajanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.