Šefik Džaferović i premijer Holandije Mark Rutte o trenutnoj političkoj situaciji u BiH: Stav Kraljevine je da se izbori u BiH moraju održati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Holandije Mark Rutte sastali su se danas i tom prilikom razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regionu Zapadnog Balkana.

Posebna pažnja posvećena je procesima ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti, što je djelovanje koje neće biti tolerisano i mora biti zaustavljeno po svaku cijenu, uključujući i restriktivne mjere.

Razgovarano je i o višemjesečnim blokadama rada državnih institucija BiH, te o potrebi da se institucije vrate radu i redovnom odlučivanju u punom kapacitetu kako bi se osigurala stabilnost i kako bi BiH ostvarila ubrzani napredak na svome evropskom putu, kroz usvajanje reformskih zakona u skladu sa mišljenjem Evropske komisije.

Predsjedavajući Džaferović se zahvalio premijeru Rutteu na principijelnim stavovima Holandije na sjednicama tijela Evropske unije u vezi sa situacijom u BiH, što je imalo stabilizirajuće efekte na situaciju u državi.

Razgovarano je također i o potrebi dosljednog provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kako bi bila garantirana jednakost svih građana BiH bez obzira na etničku pripadnost.

Tema je bila i nedopustivost pokušaja da se kroz izbornu reformu produbljuje diskriminacija po etničkom osnovu što bi bilo protivno evropskim vrijednostima.

Stav Kraljevine Holandije je da se izbori u BiH moraju održati u predviđenim zakonskim rokovima.

Razmijenjena su i mišljenja o situaciji prouzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i njenim posljedicama na stabilnost Zapadnog Balkana.

Džaferović i premijer Holandije Rutte podvukli su veoma dobre bilateralne odnose dvije države, te izrazili opredjeljenje za daljnje unapređenje saradnje u svim oblastima posebno u ekonomiji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.