Šefik Džaferović nakon sastanka sa Albinom Kurtijem u Grčkoj: O priznanju Kosova ne postoji saglasnost svih aktera u BiH, ali da to ne treba biti razlog za sprečavanje unapređenja saradnje!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem na marginama Ekonomskog foruma u Delfiju (Grčka).

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na implikacije ruske agresije protiv Ukrajine na Zapadni Balkan.

Potcrtano je da je put regiona Zapadnog Balkana u euroatlantskim integracijama.

Džaferović je kazao da o priznanju Kosova ne postoji saglasnost svih aktera u Bosni i Hercegovini, ali da to ne treba biti razlog za sprečavanje unapređenja saradnje između građana Kosova i BiH, kao i veći stepen komunikacije između zvaničnika koji već duže zajedno učestvuju na multilateralnim regionalnim platformama.

Istaknuto je da je potrebno unaprijediti protok ljudi, roba, kapitala i usluga između Bosne i Hercegovine i Kosova, jer je trenutni vizni i carinski režim najrigidniji u Evropi što nanosi štetu svim ljudima i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Istaknuta je podrška implementaciji sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, koji su države Zapadnog Balkana potpisale na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji.

Sastanku je prisustvovala i kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz..

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.