Šefik Džaferović: “Ne treba uopće sumnjati, nažalost, u Bosni i Hercegovini i regionu postoje značajni ruski uticaji na ukupne tokove i na Zapadnom Balkanu”

“Ovo su crni dani i za Evropu i cijeli svijet. Svjedočimo nečemu što je užasno. Neku vrstu tog užasa, mi smo vidjeli ovdje u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Najoštrije je osudio i priznanje odmetnutih regiona unutar Ukrajine kao nezavisnih država.

“I najoštrije osuđujem čin invazije i agresije Ruske Federacije i udar na međunarodno priznatu državu Ukrajinu. Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, to su naši zvanični stavovi i to je moj stav. I osuđujemo sve akcije koje su uperene protiv toga.

Ovo su crni dani i za Evropu i cijeli svijet. Svjedočimo nečemu što je užasno. Neku vrstu tog užasa, mi smo vidjeli ovdje u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina”, istakao je Džaferović.

Pridružio se “cijelom civiliziranom svijetu koji zahtijeva da se s tim odmah prestane”.

“Da se stvari postave na diplomatski nivo i nivo razgovora, a ne na nivo upotrebe oružja i ubijanja nevinih ljudi. Pridružujem se naporima cijelog civiliziranog svijeta kada su u pitanju sankcije prema Ruskoj Federaciji. Mislim da reakcija i odgovor međunarodne zajednice, bez obzira na to što svakog dana taj odgovor poprima neke oštrije i snažnije forme, nije adekvatna i dovoljna u ovoj situaciji.

Nadam se da će vrijeme koje je pred nama donijeti tu snažniju aktivnost i angažman međunarodne zajednice, jer ovo nije samo pitanje odnosa Rusije i Ukrajine, ovo je pitanje odnosa u cijeloj Evropi i svijetu”, naglasio je Džaferović.

Dotakao se i toga koliko bi situacija u Ukrajini mogla biti refleksirana na Bosnu i Hercegovinu.

“I ne treba uopće sumnjati, nažalost, da i u Bosni i Hercegovini i regionu postoje značajni ruski uticaji na ukupne tokove i na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini.

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, i ovo bi trebao da bude snažan signal za sve one koji su dužni da podržavaju Bosnu i Hercegovinu, da čuvaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, jednostavno da čuvaju Dejtonski mirovni sporazum.

Ovdje se ‘90-ih godina dogodila, izvršena je agresija na BiH, izvršeni su masovni zločini, što je na kraju kulminiralo genocidom u Srebrenici. Naša iskustva su jako bolna i tragična. Tako da Dejtonski mirovni sporazum sa svim onim šta on znači je okvir u kojem se svi, i u Bosni i Hercegovini i u regionu, trebamo ponašati”, poručio je Džaferović.

Zbog toga očekuje da ovo bude snažan signal i NATO savezu i Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, dakle svim državama koje su vezane za Dejtonski mirovni sporazum, da sa jednom ozbiljnom brigom i ozbiljnim angažmanom poduzmu mjere kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, da bi se spriječio negativan razvoj događaja.

“Da bi se izbjeglo sve ono što taj ruski uticaj može da donese i u regionu Zapadnog Balkana i u Bosni i Hercegovini. I ja vjerujem da će to tako i biti.

Sve je svježe kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i sada vidimo nešto slično u Ukrajini. Uvijek smo govorili: ‘Nikada više’, a to se stalno ponavlja. Ovo treba da bude opomena cijelom svijetu. Cijeli civilizirani svijet mora se uozbiljiti oko ovih pitanja, do kraja razumijevati šta se dešava i ne oklijevati u poduzimanju akcija. Mislim da je ovo velika lekcija i za ukupnu svjetsku javnost ili ukupnu međunarodnu zajednicu”, izjavio je Džaferović.

EUFOR će pojačati svoje prisustvo u zemlji za 500 vojnika, što je preventivna mjera podrške bosanskohercegovačkim partnerima u osiguranju sigurnosti.

Džaferović smatra da je to vrlo važan signal.

“O potrebi jačanja međunarodnog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, ja sam već nekoliko puta govorio, nevezano za ovu krizu oko Ukrajine.

Govorio sam to vezano za procese koji se dešavaju u Bosni i Hercegovini, blokade, bojkote u radu institucija, prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i stalno sam tražio da međunarodna zajednica izvršava svoje obaveze onako kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, dakle, da pojača i svoje vojno prisustvo.

I da konačno autoriteti, a to je prije svega OHR, koji su zaduženi za civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, rade svoj posao onako kako je to predviđeno i propisano. I, naravno, da je ovo pojačanje koje dolazi za međunarodne vojne snage u BiH važan signal za sve nas, i u BiH i u regionu”, naglasio je Džaferović.

Mišljenja je da je to sada vezano, osim za situaciju u BiH, i za najnoviji razvoj događaja oko Ukrajine.

“Mi treba da budemo zabrinuti zbog stanja u Bosni i Hercegovini, a sada dodatno i zbog stanja u Evropi i odnosa Rusija – Ukrajina, odnosno agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, ali ne treba da se bojimo. Mislim da je Bosna i Hercegovina u drugačijoj situaciji.

Današnja Bosna i Hercegovina funkcioniše na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. NATO savez je dužan da štiti Dejtonski sporazum. Vjerujem da će to, ako bude bilo potrebno, tako i biti”, dodao je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.