Šefik Džaferović s delegacijom EP-a jasno ustvrdio, javno je poručeno: Naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas s predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeom Franzom (Zeleni) i koordinatorom Grupe Evropske narodne stranke (EPP) za vanjsku politiku Michaelom Gahlerom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se sastao i s delegacijom grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koju su činili Dietmar Köster, Thijs Reuten i Andreas Schieder.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u kontekstu implikacija agresije na Ukrajinu na Bosnu i Hercegovinu, kao i unilateralnih poteza vlasti entiteta RS protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je istaknuo da sve neustavne odluke koje je usvojila entitetska Narodna skupština RS moraju biti povučene, jer je to jedini način da se osigura stabilnost i sigurnost.

Dodao je da svi koji pokušavaju unilateralno oteti nadležnosti države vrše de facto secesionistički projekat, te direktno potkopavaju sistem odnosa utvrđen kroz implementaciju mira.

Posebna tema razgovora bili su pregovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama, a Džaferović je kazao da BiH ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su provedeni prethodni izbori, te da naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku, a da se politički dijalog u svrhu implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava treba nastaviti bez ucjena i prijetnji sprečavanjem izbora.

Džaferović je zatražio podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji koji bi bio jasna poruka građanima Bosne i Hercegovine o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom.

Podsjećamo, Džaferović je razgovarao s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom o aktuelnoj situaciji u Evropi, te o reflektovanju ruske agresije na Ukrajinu na države zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je značaj evropskog i euroatlantskog jedinstva u odbrani temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta.

Džaferović je zahvalio Tusku na svemu što radi i što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, kao predsjednik EPP-a, a ranije i kao predsjednik Evropskog vijeća, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.