Šefik Džaferović: “Svi oni koji misle da mogu da opstrukcijama ponište veliko postignuće, ništa ne znaju i grdno se varaju”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako će se opći izbori u ovoj državi održati i sredstva za to naći te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije te ustavne i zakonske obaveze.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je nakon programa, a na upit novinara, komentirao to što Centralna izborna komisija BiH sutra treba raspisati izbore u BiH u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

“Svi oni koji misle da mogu da opstrukcijama ponište veliko postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su demokratski izbori, ništa ne znaju i grdno se varaju, rade ćorav posao.

Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći.

Po mom mišljenju, u to nema nikakve dileme.

Centralna izborna komisija će sutra, kako to zakon propisuje, raspisati izbore i ja pozivam sve koji namjeravaju učestvovati u utakmici izbora da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili da prave bilo kakve opstrukcije da na vrijeme stanu“, poručio je Džaferović.

Izetbegović je također kazao da se izbori u BiH moraju održati.

“Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore.

Ako se bude ta zakonska i ustavna obaveza eskivirala, onda će OHR morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti“, poručio je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.