Šefik Džaferović u Briselu nedvosmisleno upozorio: “Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović susreo se u Briselu sa predsjednikom Francuske Emmanuel Macron, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Istakao je da je, zahvaljujući odlučnoj akciji međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini postalo znatno stabilnije.

Ali, kako je upozorio, da bi se gradio mir nije dovoljno zaustaviti destrukciju.

-Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva – poručio je Džaferović.

Tokom sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom jutros uoči samita EU-zapadni Balkan, predsjedavjući Džaferović je potcrtao da i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status, ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

-Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH – izjavio je Džaferović.

“Imamo pozitivne napore na razbijanju političkih tenzija u zemlji. Moramo osigurati da institucije rade u BiH”, rekao je Michel.

Džaferović se sastao i sa premijerom Portugala Antonijom Costom, uoči samita Evropska unija – Zapadni Balkan i Evropskog vijeća na kojem će se danas donositi odluke o nastavku evropskog puta Zapadnog Balkana.

“Kazao sam da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uslova koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga.

Zamolio sam premijera Portugala da se na sjednici Evropskog vijeća založi za kandidatski status BiH, jer nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, koje pozdravljam kao geopolitičku odluku, bilo bi nepravedno ostaviti BiH bez kandidatskog statusa”, naveo je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.