Šefik Džaferović u Sloveniji, dočekao ga tamošnji predsjednik Borut Pahor: “Ovo je prilika da se Bosni i Hercegovini da novi impuls u evropskoj perspektivi”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić učestvovat će na sastanku lidera Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja u Sloveniji 12. septembra 2022. godine na poziv predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor dočekao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u Ljubljani, gdje će večeras u Vili Podrožnik biti održana zajednička večera za lidere koji učestvuju na samitu Brdo-Brijuni.

– Proces Brdo-Brijuni je važan okvir regionalne saradnje i naročito koristan za stavljanje fokusa na proces EU integracija regiona.

Ovo je prilika da se da novi impuls evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Nakon sjednice Evropskog vijeća na kojoj je otvoren prostor za kandidatski status za BiH, očekujemo u idućem periodu napredak u tom pogledu – kazao je predsjedavajući Džaferović po dolasku u Sloveniju, uoči samita procesa Brdo-Brijuni te dodao:

– Bilo bi odlično da nakon izbora formirane vlade, kroz dobijanje kandidatskog statusa za BiH, imaju pozitivnu agendu na stolu kako bi radile na reformama i pozitivnim procesima.

Izrazio je zahvalnost predsjedniku Pahoru i Vladi Slovenije što su u proteklom periodu neumorno zagovarali dodjelu kandidatskog statusa za BiH i evropsku budućnost naše zemlje, čime su pokazali da su istinski prijatelji.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedavnom intervjuu za Patriju je kazao da je Slovenija veoma svjesna krhkosti dejtonskog mira, jer situaciju prati izbliza.

“Naša zadaća je i to da upozoravamo naše partnere u EU na značaj proširenja EU. To je jedna od namjena inicijative Brdo–Brijuni, čiji lideri će se 12. 9. sastati se u Sloveniji.

Lideri te inicijative su prije šest godina prvi put jasno i jednoglasno upozorili da je proširenje prvorazredno geopolitičko pitanje.

EU je time što je dodijelila status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji potvrdila da razmišlja strateški.

Ali u slučaju Zapadnog Balkana do sada nije bila sposobna tako razmišljati. I EU ima svoje probleme, unutrašnje i vanjske.

Trudim se da Europska unija Zapadni Balkan vidi kao priliku, a ne kao problem. Slovenija će u tom pogledu dati sve od sebe”, kazao je tada Pahor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.