Šefik Džaferović upozorava javnost: “Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u utorak kako nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više ni u ekonomskom smislu neće biti kakav je bio dosad, te kako se svijet, pa tako i Bosna i Hercegovina, suočava s teškim ekonomskim posljedicama, javlja Anadolu Agency (AA)

Sarajevo je danas domaćin šestog po redu Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa fokusom na temu “Zapadni Balkan u kontekstu globalnih izazova održivog razvoja i zelene ekonomije”.

Džaferović je, u izjavi za medije pred početak Ekonomskog foruma, zahvalio organizatorima kazavši kako je riječ o važnoj aktivnosti pogotovo u kontekstu trenutka u kojem se nalazi cijeli svijet, pa tako i BiH.

– Sasvim je sigurno da nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više neće biti ni u ekonomskom smislu kakav je bio dosad. Mi nismo izliječili ni posljedice pandemije koronavirusa, a zadesila nas je ruska agresija na Ukrajinu i proizvela nove vrlo ozbiljne i vrlo teške ekonomske posljedice s kojima se suočava cijeli svijet, pa i mi u BiH – rekao je Džaferović.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina ima dodatni problem, a to je, kako je naveo, blokada i bojkot institucija, udar na ustavni poredak.

– To svakako samo po sebi utiče na ekonomiju, jer stabilna politička scena pomaže ekonomiji i ekonomskom razvoju, a nestabilna joj odmaže – pojasnio je Džaferović.

Dodao je kako od foruma očekuje da ponudi svoje ideje i mišljenja i na taj način doprinese jednom ukupnom paketu mjera, koje će se na nivou ukupne svjetske zajednice morati poduzimati, pa i u Evropskoj uniji i u BiH u odgovoru na ekonomske izazove s kojima se sada suočavamo.

– Očigledno je da je kriza prisutna, da je inflacija prisutna, novac se obezvređuje, očigledno je da imamo problem sa energijom, imat ćemo problem i kada je u pitanju hrana.

Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period i naučna misao koja treba da ponudi odgovore na ovu situacija treba da bude predvodnica svih akcija koje će poduzimati i političari i ekonomisti – poručio je Džaferović.

U fokusu ovogodišnjeg Ekonomskog foruma BiH su izazovi koji su pred civilizaciju postavljeni u postpandemijskom, globalno kriznom vremenu i otpornost održivog razvoja, te uloga zelenog finansiranja u postizanju ciljeva održivog razvoja u svijetu i Zapadnom Balkanu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.