Šefiku Džaferoviću pukao film, odlučio progovoriti: “OHR-ov prijedlog je napad na prava građana, opasne implikacije može imati  “

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da je nedopustivo uvoditi dodatnu diskriminaciju i blokade kroz izmjene Izbornog zakona.

Džaferović je kazao da neki od objavljenih prijedloga predstavljaju napad na prava građana zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Dom naroda je zakonodavni dom i ne može nikome biti uskraćena mogućnost da bude izabran u njega samo zato što u etničkom smislu pripada manjini, koja u kantonu u kojem živi ne prelazi tri posto”, kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao da bi uvođenje ovog praga značilo, pored postojeće, uvođenje dodatne etničke diskriminacije prema značajnom broju građana, što je neprihvatljivo.

“Nadalje, neprihvatljiv je i prijedlog o povećanju broja delegata u svakom klubu potrebnih za izbor predsjednika Federacije sa 6 na 8, jer se time umjesto uklanjanja postojećih uvode nove mogućnosti za blokadu”, dodao je on.

Na osnovu svog mandata, OHR je, ako se već odlučio na izmjene Izbornog zakona u toku izbornog procesa – trebao, kaže Džaferović, da utvrdi izmjene koje bi osigurale veći stepen integriteta izbora i ukloni blokade, a ne da uvodi dodatnu diskriminaciju i dodatne blokade.

“Ovo je izuzetno ozbiljan proces, sa potencijalno opasnim implikacijama, jer se radi o pokušaju izvođenja najvećih promjena političkog sistema u BiH u zadnje skoro dvije decenije te pozivam na punu transparentnost i odgovornost”, zaključuje Džaferović.

U SDA traže od visokog predstavnika Christiana Schmidta da obrazloži nacrt odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz ove stranke, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jučer, 19. jula, telefonom razgovarao sa Schmidtom, ali da je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa te o mehanizmima kojima će se unaprijediti funkcionalnost FBiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda.

Međutim, kako su naveli, objave medija u kojima se tvrdi da je u pripremi nacrt odluke Ureda visokog predstavnika (OHR), koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje.

“Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa, biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH, to je potpuno neprihvatljivo i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava”, ukazali su.

Za SDA je neprihvatljivo i uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva FBiH.

“Ako bi bila nametnuta (formula), ova rješenja FBiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a. Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i FBiH. Predstavnici politika, koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam”, konstatovali su.

Iz SDA su poručili da je OHR dužan izaći pred javnost i objasniti ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.