Selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić uoči meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo: “Unaprijed se zahvaljujem…”

Selektor fudbalske reprezentacije BiH, Faruk Hadžibegić večeras ponovo debituje na klupi Zmajeva u utakmici prvog kola kvalifikacija za EURO 2024. godine, te je putem društvene mreže Facebook poslao poruku svim navijačima reprezentacije BiH.

Hadžibegić je pozvao sve navijače da podrže Zmajeve u nastojanju da dođu do prvog punog plijena i kvalifikacije otvore na najbolji mogući način.

“Stigao je i dan, kojeg, zajedno sa vama, iščekujem od svog imenovanja na mjesto selektora.

Ponosan sam što imam priliku trenirati ove momke, za koje sam se uvjerio koliko im znači nastup u dresu sa grbom Bosne i Hercegovine.

Uvjeren sam da će na terenu, uprkos problemima sa kojima smo se suočili, dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu i usrećimo naše navijace, koji vjeruju u nas.

Vaša podrška nam je itekako potrebna i zato, hvala vam unaprijed, za svaki aplauz, jer će nam to biti dodatni vjetar u leđa, a mi ćemo vam se, svi zajedno, pokušati odužiti na terenu.

Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino!”, napisao je selektor.

Island u Zenicu stiže “kao naručen”. Riječ je o selekciji koja je prošla kroz tešku smjenu generacija i na Bilino Polje dolazi bez zvijezda koje su ovu selekciju vodile do historijskih uspjeha u protekloj deceniji.

Najveća zvijezda islandskog nogometa Gylffi Sigurdsson nije više aktivan nogometaš zbog procesa suđenja koji se vodi protiv njega, dok nema ni ostalih velikih zvijezda iz proteklog perioda poput dosadašnjeg zamjenika kapitena Birkira Bjarnasona te iskusnih Johanna Berga Gudmundssona, Jona Dadija Bodvarssona, Victora Palssona…

Selekcija Islanda je potpuno podmlađena i teško je reći koliko može. Kao potpuna nepoznanica, selekcija sa sjevera Evrope učinit će sve da nam pomrsi račune, ali je pitanje koliko može ostvariti s potpuno novim timom.

Islanđani će se kad-tad uigrati i zbog toga je važno što nam stižu u Zenicu već u prvom kolu. Stoga, pobjeda je još veći imperativ i za loš rezultat gotovo da nema opravdanja.

Toga su svjesne i svjetske kladionice koje znatno veće šanse za pobjedu daju Hadžibegićevom timu. Svjetski bookmakeri ulogu prilično velikog favorita daju našoj reprezentaciji. Koeficijent na pobjedu Zmajeva iznosi 1.80 u većini svjetskih kladionica, dok je na Island između 4.20 i 4.50. Koeficijent na podjelu bodova je 3.50.

Ne treba ni naglašavati koliko bi nam pobjeda na startu kvalifikacija značila, posebno jer igramo na domaćem terenu protiv nominalnog konkurenta za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Nije ni selekcija BiH bez problema. Nažalost, na Island idemo bez povrijeđenog Seada Kolašinca, koji je bez ikakve dileme igrač u najboljoj formi od svih reprezentativaca BiH posljednjih sedmica. Kolašinac blista u Marseilleu, pokušao se oporaviti od povrede, ali nije u tome uspio.

Osim Kolašinca, BiH će igrati i bez Muhameda Bešića i Miralema Pjanića koji se oporavljaju od povrede.

Veliki adut reprezentacije BiH u Zenici bi trebala biti publika. Navijači BiH će, sasvim sigurno, u velikom broju stići na Bilino Polje i nema dileme da će Zmajeve nositi ka dobrom rezultatu.

Kada je u pitanju sam duel, glavni sudija meča u Zenici će biti litvanski arbitar Donatas Rumsas, a pomagat će mu Aleksandr Radius i Dovydas Sužiedėlis, dok je četvrti sudija Robertas Valikonis – svi iz Litvanije.

Susret između BiH i Islanda igra se na Bilinom Polju u Zenici u četvrtak s početkom u 20:45, a direktan prijenos je u programu BHRT-a.

VEZANI TEKST: Edin Džeko uoči utakmice oduševio navijače Zmajeva izjavom: ‘To što sam ovdje sa 37 godina…”

Prema trenutno raspoloživim podacima putem satelitskih i internet platformi širom svijeta utakmicu će prenositi sljedeći kanali:

Arena Premium 2 (Srbija), Astro Arena 2 (Malezija), Nova Sport (Bugarska), Nova Sports 6 (Grčka), Prima Sport (Rumunija), Megogo Sport (Ukrajina), Optus Sport (Australija), Sport TV5 (Portugal), SportKlub 2 (Slovenija), SportKlub 7 (Hrvatska), ViaPlay (Baltik), ViaPlay (Island), ViaPlay (Švedska) i ViaPlay (Velika Britanija).

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.