Situacija bi se mogla promijeniti iz korijena, Reuf Bajrović “bacio karte na stol”: “Sve ono što će omogućiti da Željko Komšić pobijedi Dragana Čovića je dobrodošlo”

Reuf Bajrović, predsjednik “Američko-evropske inicijative” komentarisao je najavu o ujedinjavanju stranka, među kojima je i Građanski savez koji je osnovao, kazao je kako je ta inicijativa o zajedničkom nastupu odgovoran i mudar potez.

Situacija bi se mogla promijeniti iz korijena

“Za BiH je 2022. najvažnije da Dodik i Čović ne budu u isto vrijeme u Predsjedništvu. Sve ono što će omogućiti da Komšić pobijedi Čovića je dobrodošlo. Druga stvar je što HDZ neće imati mogućnost da blokira cijelu FBiH i cijelu BiH jer ima više od 2/3 Hrvata u Domu naroda FBiH. To će omogućiti da probosanske stranke imaju 6 od 17 Hrvata u Domu narodu”, rekao je Bajrović gostujući n televiziji N1.

Kazao je kako visoki predstavnik Valentin Inzko ne radi onako kako on želi. Na pitanje ko ga zaiustavlja kazao je “Njemačka i većina EU zajedno s Rusijom je protiv upotrebe Bonskih ovlasti, dok su s druge strane SAD, Kanada, UK, Turska i Japan koje jesu za to”.

“Otkako nemamo Bonskih ovlasti imamo konstantnu krizu jer ljudi oko Čovića i Dodika misle da će doći vrijeme kada se međunarodna zajendica povući proglasiti BiH raspalom na način kako se raspala Jugoslavija 1991. godine. Dodikov plan je isti od dolaska na vlast 2006. godine, a to je da rasturi BiH i predano radi na tome”, rekao je Bajrović.

Za priču Timothyja Lessa kazao je kako je “okrenuta prema ljuudima u Srbiji, a nema prema BiH, da se do velike Srbije može doći mirnim putem”.

“To je laž. Svima je jasno pa i njemu da to nije moguće. Ovdje se radi o davanju lažne nade ljudima, primarno u Srbiji koji ne žele da ratuju”, kazao je.

SAD pripremaju globalni zaokret

Na pitanje kada će SAD preuzeti značajniju ulogu na Balkanu, kazao je kako se Biden trenutno bori s pandemijom i kada to riješi može se očekivati progresivniji pristup.

“Sekretar Blinken je bio u Evropi, pričao s ministrima i dosta toga rade na diplomatskoj ravni pripremajući globalni zaokret. Vidjeli ste da je EU neočekivano odustalo od trgovinskog sporazuma s Kinom što je bitno i za BiH. To pokazuje da im je Amerika bliža nego Kina. Uvedene sankcije Kini i odnosi s Rusijom su zategnuti. To je kontekst u kojem se BiH nalazi. Imali ste posjetu ministar vanjskih poslova Japana koji je jako bitna država u PIC-u i sada je došao Cavusoglu. Ta neka probosanska međunarodna koalicija i dalje postoji i dalje se bavi BiH”, zaključio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.