Slučaj o kojem priča cijeli Balkan, oglasio se doktor koji je spasio novorođenče u blizini Zagreba: ‘Bilo je omotano u maramu, da je u kanti ostalo još 15 minuta, ne bi preživjelo’

Nakon što je sinoć u Zaprešiću skupina tinejdžera pronašla novorođenče u kanti za smeće, novinari 24 sata razgovarali su s doktorom ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću, dr. Bornom Pribanićem, koji je stigao s ekipom hitne pomoći i prvi pružio pomoć djetetu.

Dok su dolazili na intervenciju, javljeno im je da je dijete nađeno u kanti za smeće.

‘Bila je duboka, puna opušaka i plastičnih boca te nas je zato bilo strah jer pupkovina nije bila sterilno podvezana pa smo se bojali da beba ne uđe u sepsu, no na sreću nije’, rekao je dr. Pribanić.

‘Beba je imala tragove krvi po sebi, netačno se prenosilo da je povrijeđeno, nije, već su to bili tragovi sasušene krvi od pupkovine i neurednog poroda. To smo počistili sterilnim gazama i fiziološkom otopinom dok su kolege u KB Sveti Duh dalje sve preuzele.’

Dr. Pribanić kaže kako su bebu pronašla djeca od 15 ili 16 godina te da ništa nisu dirali već odmah pozvali pomoć.

Pokazali su nam kantu, a mi smo samo čuli povremeni plač, pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo’, kaže dr. Pribanić i dodaje da dijete nije bilo umotano u deku nego neku maramu, poput one krpe za poliranje auta.

‘Beba nije bila utopljena, bila je sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, povremeno je plakala, imala je oskudne pokrete tijela. Odmah smo pristupili procjeni vitalnih parametara i pothlađenosti, to nam je bilo primarno jer je dijete disalo’, rekao je dr. Pribanić.

APGAR score za procjenu vitalnih funkcija bio je 5 zbog izrazite pothlađenosti, a inače je kod zdrave novorođenčadi 10, objašnjava dr. Pribanić i dodaje kako su bebu u bolnici Sv. Duh odmah stavili u inkubator.

‘Nagledao sam se svega dosad, od nesreća, infarkta, čak i poroda, no ovako nešto u životu nisam vidio da je netko u stanju tako nešto napraviti. To je kolegama i meni bilo emotivno izrazito teško.

ČITAJTE I OVO: Herojski čin vojnika Oružanih snaga BiH o kojem bruji država

ČITAJTE I OVO: Ubistvo u BiH: Nasmrt pretukli muškarca, uhapšene tri osobe

ČITAJTE I OVO: MUP ZDK objavio detalje filmske potjere na magistralnom putu M-17, pogledajte i snimak koji se pojavio

No odmah smo se pribrali i napravili sve po protokolu i sve je završilo sretno za dijete’, kaže na kraju dr. Pribanić za 24 sata.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.