Specijalni izaslanik Joe Bidena, na CNN-u Gabriel Escobar poručio: “Od BiH su gori po korupciji samo Bjelorusija i Azerbejdžan”

Američki diplomata i sšecijalni izaslanik Joe Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je poručio da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi te da “većina prijetnji” po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

To je izjavio u intervju za CNN-ovu novinarku Christiane Amanpour govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ukazao je da se mora razumjeti kontekst kako bi se shvatila kriza u Bosni i Hercegovini.

“Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju”, rekao je.

Escobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan, je naglasio da je Bosna i Hercegovina među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Bjelorusiju i Azerbejdžan. Osvrnuo se i na druge negativne okolnosti.

“Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije”, naveo je.
Kako je kazao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele živjeti u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

“To je kontekst krize”, dodaje.

“Većina prijetnji dolazi od Dodika”

Potcrtao je da postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Upozorio je da će cijela regija ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da Sjedinjene Američke Države sarađuju s EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji. Napredak Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije je istakao kao primjer da uspjevaju u tome.

“Dva cilja”

Escobar uvjerava da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a napade je nazvao napadima na “srce Dejtona”. Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Njemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o financijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona – prenio je Klix.

Podsjećamo, Escobar je nekoliko puta ove godine posjetio Bosnu i Hercegovinu posredujući u rješavanju ključnih problema.

Pogledajte snimak.

https://www.facebook.com/camanpour/videos/1662230310782549/

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.