Sramna izjava Sanje Vulić, iz udruženja “Žena žrtva rata” oštro reagovali: Pokušaj derogiranja istine je pucanj u prazno!”

Udruženje “Žena žrtva rata” predvođeno Bakirom Hasečić objavilo je saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti i bez intervencija.

“Udruženje “Žena žrtva rata” povodom sramne, anticivilizacijske izjave zastupnice Dodikove stranke SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić.

Sanja Vulić je izjavila Srni da Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada može pričati šta hoće i koliko hoće, “ali za razliku od njega RS i njen narod poštuju sve žrtve i zajednički život im je daleko prihvatljiviji od mržnje”.

Ako politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS navodno poštuje sve žrtve agresije na Republuku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv Bošnjaka zašto ne prizna genocid u Srebrenici? Zašto isti taj establišment kontinuirano odbija izgraditi spomen obilježje ubijenoj djeci Prijedora i obilježiti druga stratišta?

Zašto je Sanju Vulić i njenog šefa Milorada Dodika sa kompletnim političkim establišmentom manjeg bosanskohercegovačkog entiteta toliko zabrinuo ‘Inzkov zakon’ koji derogira sve entitetske koji su u suprotnosti sa državnim zakonima, koji važi na teritoriji cijele Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Pokušaj derogiranja istine, pravde, kulture sjećanja, pokušaj revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i kontinuirano glorifikovanje presuđenih ratnih zločinaca od strane Sanje Vulić i njoj sličnih je pucanj u prazno.

U modernoj historiji, poštivanje sudski utvrđenih činjenica i presuda trebalo bi da bude, ne samo zakonska, već i moralna obaveza. No, suočiti se sa prošlošću i genocidom znači kolektivnu katarzu, ali prije svega političku hrabrost lidera koji su spremni da plate cijenu silaska s vlasti zbog snažnog narodnog otpora da se suoči sa prošlošću i činjenicama. No, ni vlast, ni opozicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nemaju hrabrosti da priznaju genocid. Baš kao što politički lideri u Srbiji nemaju hrabrosti da usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Sanji Vulić i ostalima mora biti jasno da će se to morati desiti prije ili kasnije.

Institucije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, vojska i policija, prema presudi Internacionalnog suda pravde u Hagu počinile su genocid nad Bošnjacima. Bošnjaci, Srbi i Hrvati u institucijama dejtonske vlasti moraju ispoštovati ovu Presudu, jer je ona (Presuda Internacionalnog suda pravde u Hagu iz februara 2007.) nadređena svim pravno-političkim i paradržavnim formama djelovanja.

Borba za Bosnu i Hercegovinu danas se vodi kroz poštivanje vladavine zakona i priznavanje važnosti internacionalnog prava kojim se članica Ujedinjenih Nacija, država Bosna i Hercegovina, mora zaštititi od barbarstva, agresije i velikosrpskog ekspanzionističkog projekta koji proizilazi iz ekspanzionističko-integralističkog nacionalizma. U bosanskohercegovačkom entitetu RS očuvanje rezultata genocida postavljeno je kao glavni politički i kulturni cilj svih vlada poslije Dejtona. Bosna i Hercegovina je postala zatočenik entitetskog protivdržavnog djelovanja. Tu se ne radi o naivnosti i neznanju – riječ je o antidržavnom projektu.

Tako se bosanskohercegovački entitet RS pokazuje kao čuvar ostvarenog genocidnog zlodjela kojim se priprema stvaranje „srpske države“ na tlu države Bosne i Hercegovine. A to je novi rat.

Zato osuđujemo i potpuno odbacijemo izjavu Sanje Vulić koja jasno pokazuje kontinuitet antidržavnog djelovanja poltičke pozicije u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

I na kraju Institut za istraživanje genocida Kanada kao i Udruženje “Žena žrtava rata” potpuno poštuju sve presude internacionalnih i nacionalnih sudova i osuđuju sve presuđene zločine”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica udruženja “Žena žrtava rata” Bakira Hasečić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.